Foto: SVT

Hallpressen varslar 21 journalister

Uppdaterad
Publicerad

33 redaktionella tjänster försvinner från Hallpressen, och under måndagsförmiddagen varslades 21 personer. Vikande pappersupplaga och omställning till digitala utmaningar är skälen till sparpaketet på 20 miljoner kronor.

Det var i juni i år som Hallpressen aviserade att koncernen skulle spara 20 miljoner kronor. Under måndagen stod det klar att 33 tjänster kommer att försvinna. Alla 33 tjänster är bland den redaktionella personalen. 21 personer varslas och dessutom försvinner de vakanta tjänster som finns inom koncernen.

Beskedet togs i dag emot med sorg.

– Det är ett tråkigt besked för alla, säger Ola Pilhem, vice ordförande i journalistklubben på Jönköpings-Posten/Hallpressen.

– Det är svårt att göra ett bra jobb redan nu. Det är tight som det är, fortsätter han.

Vikande annonsintäkter

Hallpressens vd, Mats Tidstrand, säger att det är en kostnadsanpassning av branschen och av Hallpressen, med vikande annonsintäkter.

– Det vi gör och har gjort nu är att väldigt noggrant göra ett strukturellt förändrat arbetssätt på redaktionerna. Samtliga journalister ska mer eller mindre jobba uteslutande med digital nyhetsproduktion, säger han.

Hallpressens tidningar tappade 2015 i snitt 6 procent i upplaga.

För att möta den digitala omställningen kommer strukturella förändringar att ske på redaktionerna. I Jönköping kommer inga av de anställda att avskedas, däremot kommer en del att gå in i nya roller.

– Vi har en hög förhoppning att producera minst samma volym med samma nivå, säger Mats Tidstrand.

Mer jobb

Men journalistklubben har farhågor om att det kommer att bli mer jobb på färre personer.

– Det är inte helt klart vem som ska göra vad, men klart är ju att vi absolut inte kommer göra mindre, säger Ola Pilhem.

Alla journalister i koncernen kommer jobba enbart mot onlinepublicering, förutom en grupp i Jönköping som samlar ihop materialet och sätter ihop papperstidningen för alla tidningar.

Hallpressen äger 15 tidningar i Jönköpings län och Skaraborg. Totalt kommer dessa att gå från 172 till 139 redaktionella tjänster.

De här tidningarna ingår i Hallpressen

Jönköpings-Posten

Värnamo Nyheter

Smålands-Tidningen

Smålands Dagblad

Vetlanda-Posten

Tranås Tidning

Tranåsaktuellt

Smålänningen

Smålänningen Veckobladet

Västgöta-Bladet

Skaraborgs Läns Tidning

Falköpings Tidning

Jönköping/Finnveden/Höglandet Nu

Skövde Nyheter

Jnytt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.