Alen Musaefendic är nationalekonom och jobbar som skribent.

Han lyckades i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

De möttes med skepcism av många. Men en studie visar att det gick bra för de allra flesta flyktingar från forna Jugoslavien som kom till Sverige under 90-talet.

Sverige var det land som tillsammans med Tyskland tog emot flest bosnier under Bosnienkriget på 90-talet. Runt 80.000 bosnier började ett nytt liv i Sverige på 90-talet.

En studie från Linnéuniversitetet i Växjö visar att efter att efter fem-sex år i Sverige så hade många bosnier jobb, och framför allt i småföretagsdistriktet i Småland. Där hade 90 procent av männen jobb och det var en högre sysselsättningsgrad än hos de svenskfödda.

– Det gick bra för bosnier i Småland på grund av att det fanns jobb i Gnosjöområdet och Gislavedsområdet. Industrijobb som de kunde klara utan att känna till Sverige och utan att kunna bra svenska. Det var jobb med rätt låga formella kvalifikationskrav, säger Mats Hammarstedt, professor i nationalekonomi.

Tacksam över möjligheten

Vi träffar Alen Musaefendic som är på besök i Tranås där han växte upp. Numera är han nationalekonom, bor i Stockholm och jobbar som skribent. Han är en av de bosnier som det gått mycket bra för, och idag är han tacksam över att han fick möjligheten att komma till Sverige.

– Det känns nästan fjuttigt att uttrycka det i ord. Det är nästan omöjligt. Jag var 13 år när jag kom till Sverige, så jag minns. Det var fruktansvärt, men tiden läker såren, kanske inte alla, men det känns okej nu. Livet har gått vidare, säger Alen Musaefendic.

Då precis som nu fanns det de som hävdade att Sverige inte kunde ta emot så många. Alen minns motståndet från bland annat Sverigedemokraterna.

– De hade skyltar som sa: ”Jugoslavien idag – Sverige imorgon”. En förväntan om att vi skulle ta kriget med oss och ställa till problem, men nu har vi facit i hand och kan visa att det inte bara gått bra, utan mycket bra för vissa.

Inställningen spelade in

För att visa sin tacksamhet så skrev 50 svenskar med rötter i forna Jugoslavien en debattartikel i Aftonbladet i december. Alen var en av dem.

– Vi känner inte igen oss i den bild som presenteras ofta i TV om att migration och integration är Sveriges största problem. Utan det har gått bra för väldigt många av oss, säger Alen.

Men Alen tror också att bosnierna lyckade bra på grunda av inställningen att Sverige var deras nya hemland.

– Jag tror att det är en viktig aspekt att läget var så allvarligt, så vi inte kunde återvända, utan mångas inställning var att stanna kvar här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.