Gustav Salminen från Kaxholmen är en meriterad konstflygare. Foto: Linda Mathillas / SVT

Här övas konstflyg inför VM

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår ett internationellt träningsläger i konstflyg på Ödestugu flygfält utanför Jönköping. – Det har varit ovanligt bra väder för flygning, säger en nöjd Gustav Salminen från Kaxholmen.

Sverige, Danmark och Finland deltar och tränar inför bland annat VM i konstflyg i slutet av juli. En av deltagarna är meriterade konstflygaren Gustav Salminen från Kaxholmen utanför Huskvarna.

– Vi tränar först och främst för VM men också inför Nordiska Mästerskapen och EM. Vi brukar samlas varje år och träna tillsammans. Det drar ned på kostnaderna om man är fler, säger han.

Tränare från USA

Med på lägret är förutom de fem piloterna en amerikansk tränare med lång erfarenhet av konstflyg.

– För att bli bra måste man bli bedömd utifrån. När vi tränar tillsammans brukar vi ha en tränare från Frankrike eller Ungern men den här gången blev det Eric Lentz- Gauthier från USA. Han är en riktigt bra tränare och vet hur man utför vissa manöver som man inte tänkt på innan.

Egentligen skulle träningslägret varit i Dalarna, men ett problem med ett bogserplan gjorde att det hamnade i Ödestugu istället. I flera dagar har eliten nu tränat tillsammans och vädret går inte att klaga på.

– Det har varit ovanligt bra väder för flygning. Vi har kunnat flyga alla dagar som planerat och det är inte alltid det är så, säger Gustav Salminen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.