Häst drabbad av kvarka – anläggning isoleras

Uppdaterad
Publicerad

En häst på Jönköpings Fältrittklubb har drabbats av kvarka och stallet måste därför isoleras. Inga hästar får besöka eller lämna anläggningen.

Däremot kommer ridskoleverksamheten att pågå som vanligt men helgens tävlingar, fyraårschampionatet i hoppning, flyttas till Ljungby i stället.

Det var i onsdags som prover visade att hästen drabbats av den smittsamma hästhostan kvarka. Hästen hade tidigare visat symptom och veterinär då tillkallats men då var proverna okej.

– Det kan vara så, enligt veterinären, att det tar ett tag från det att hästen smittats till att proverna ger resultat. Men nu har vi läget under kontroll, säger ridklubbens ordförande Kicki Alm.

Byta kläder

Ridskoleverksamheten kommer alltså att pågå som vanligt men eleverna uppmanas tänka på hygienen extra noga om man besöker andra stallar eller möter andra hästar.

– Håller elever eller besökare till i andra stall så måste de byta kläder. Kvarka är väldigt smittsamt så risken är annars stor att smittan sprids vidare, säger Alm.

Inga tävlingar

Däremot får inga hästar lämna eller besöka anläggningen. Och det innebär ett avbräck för tävlingsryttare som inte får lämna klubben och delta i tävlingar på annan plats. Och på JFK får inga tävlingar arrangeras under den här perioden.

– Enligt veterinären så kan anläggningen öppnas först tre veckor efter att den sist insjuknade hästen inte visar några symptom längre. Så det kan ta tid, vilket klart är olyckligt för oss, säger Alm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.