Högst skadefrekvens i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings län ligger högst i landet när det gäller arbetsplatsolyckor. Det visar en ny kartläggning av allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro.

Det är AFA Försäkring som ställt samman statistiken. Högst relativ frekvens av allvarliga olycksfall har boende i Jönköpings och Södermanlands län, där 3 av 1 000 sysselsatta skadade sig allvarligt år 2014.

Lägst skadefrekvens har de boende i Stockholms län, där det går 1,7 olycksfall per 1 000 sysselsatta.

Män i Jönköpings län är mest drabbade, där frekvensen är 4 per 1000 sysselsatta.

– Skillnaderna mellan könen inom länen kan delvis förklaras med en skillnad i näringslivsstruktur och en arbetsmarknad som skiljer sig mellan könen, säger Anna Weigelt som är chef på AFA analysavdelning.

Arbetsplatsolycka på industri

Senast under tisdagskvällen rapporterades en arbetsplatsolycka i länet. Polisen fick kännedom om olyckan vid 22.00-tiden då en kvinna klämt fingrarna i en maskin på en industri i Jönköpings kommun.

– Jag vet inte hur illa det gick för henne. Hon fick åka till sjukhus. Hennes kollegor fick såga loss henne, säger polisens presstalesman Lasse Johansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.