Foto: SVT/Jonas Tubbin/TT/Jeppe Gustafsson

Hovrätten prövar domen om dubbelmorden i Mantorp

Uppdaterad
Publicerad

Den 24-årige man från Jönköpings län som dömts till livstids fängelse för dubbelmord i Mantorp får nu sitt fall prövat i högre instans.

Idag inleddes förhandlingen om dubbelmordet i Mantorp i Göta hovrätt. Mannen, hemmahörande i Jönköpings län, har hela tiden nekat till att ha mördat en man och en kvinna i Mantorp utanför Mjölby i juni förra året.

Tingsrätten ansåg att mannen visat ”särskild hänsynslöshet och råhet” och att morden har ”karaktär av ren avrättning”.

Dubbelmordet i Mantorp

Paret hade tejpats hårt och var svårt knivskurna. Innan de dödades hade de tvingats av sina bankkort och koder. Under rättegången i tingsrätten medgav mannen att han var i huset, men sade att han haft sällskap av två andra män och att han gav sig av innan offren dödades. några spår efter någon eller några andra gärningsman har dock inte hittats.

Stirrade rakt fram

Dagens rättegång i hovrätten inleddes med åklagaren Helene Gestrins sakframställan. Hon gick igenom bevisningen på brottsplatsen och de fingeravtryck från gärningsmannen som fanns där. Hon har också gått igenom hur makarna dödades. Sakframställan kommer, enligt SVTs reporter på plats, att pågå hela dagen.

Då åklagaren lade fram ärendet för rätten satt den åtalade med händerna knäppta framför sig på bordet och tittade rakt fram.

Den åtalade yrkar på att åtalet mot honom gällande mord i två fall ska ogillas. Andrahandsyrkandet från hans sida är ett tidsbestämt straff. Åklagaren bestrider dessa yrkanden.

En rättspsykiatrisk undersökning har visat att mannen inte led av en allvarlig psykisk störning vid tiden för brottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Mantorp

Mer i ämnet