Hovrätten sänker straff för utpressare

Uppdaterad
Publicerad

Göta hovrätten sänker nu straffet för två av de tre män som dömts för grov utpressning mot en man i Jönköping i våras.

I tingsrätten dömdes en av männen, en 29-åring,  till ett år och sex månaders fängelse för grov utpressning. Detta ändrar nu Göta Hovrätt till ett år och två månaders fängelse. I det andra fallet konstaterar hovrätten att det inte finns tillräckligt med bevis att döma mannen, en 42-åring, för grov utpressning utan i stället för försök till grov utpressning. I tingrätten dömdes mannen till ett års fängelse. Detta ändrar nu hovrätten till åtta månaders fängelse.

Fastställer dom

För den tredje mannen som bedöms vara huvudman, en 39-åring, fastställer hovrätten den tidigare domen på ett år och sex månaders fängelse.

Enligt åtalet har de tre männen tillsammans och i samförstånd från olika platser i Jönköpings län och andra delar av Sverige, mellan perioden 1 april 2016 till 15 april 2016 försökt att pressa pengar av en person från Jönköping. Enligt åtalet har man hotat denne på olika sätt,  bland annat med att Bandidos skulle komma om han inte betalade.

Hovrätten anser att 29-åringen visserligen ska dömas för grovt brott men att han inte varit lika drivande som  huvudmannen. Vad gäller 42-åringen skriver hovrätten att han medverkat i mindre mån. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.