– Det spelade ingen roll om jag försökte vila och vara snäll mot mig själv. Det hjälpte inte. Jag blev bara tröttare och tröttare, säger Charlotte Lagerberg. Foto: SVT

I den här kommunen är flest utbrända

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler blir sjuka på grund av stress på jobbet. SVT Nyheter Jönköping har jämfört hur det ser ut för kommunanställda i länet.

Fler och fler kommunanställda i Jönköpings län blir långtidssjukskrivna. Värst i länet är det i Jönköping.

– Nu är vi uppe i vad vi tycker alldeles för höga nivåer, säger Jönköpings kommuns personaldirektör Ylva Millback och refererar till förra årets sjukskrivningssiffra som var på 6,8 procent. Merparten var långtidssjukrivna.

– Man kan se överlag att mindre arbetsgivare har en lägre sjukfrånvaro och större har en högre.

Charlotte Lagerberg har under flera månader varit deltidssjukskriven för utmattningssyndrom, ofta kallat utbrändhet. Hon jobbar som arbetsterapeut i Jönköpings kommun

– Det spelade ingen roll om jag försökte vila och vara snäll mot mig själv. Det hjälpte inte. Jag blev bara tröttare och tröttare, säger Charlotte Lagerberg.

Sjuka på grund av stress

Allt fler blir sjuka på grund av stress på jobbet i såväl privat- som offentlig sektor. Antalet anmälda arbetssjukdomar som beror på det har ökat med drygt 70 procent sedan 2010 enligt arbetsmiljöverket.

Gör ni tillräckligt för att minska sjukskrivningarna?

– Nej, jag tror inte att någon arbetsgivare gör tillräckligt. Vad vi kan jobba med är förbättringar i arbetsmiljön. Det är att se över chefstätheten. Vi har väldigt låg chefstäthet inom vissa yrken. Men också titta på arbetsbelastningen hos vissa yrkesgrupper, säger Ylva Millback.

Hon berättar att sjukskrivningstalen är högre för de som arbetar med människor, exempelvis hemtjänstpersonal. Charlotte Lagerberg kan inte annat än instämma.

– Det har varit ganska mycket förändringar och saker som har ställt krav på medarbetarna, som har varit roliga men också krävande. Det som varit mest krävande är just det administrativa och att det krånglar med bilar och praktiskt runt omkring, berättar Charlotte Lagerberg.

Måste göra mer

Nya regler om arbetsmiljön trädde i kraft den sista mars, som innebär att arbetsgivarna måste göra mer för att förebygga bland annat stress på jobbet.

– Man kanske ser helt normal ut verkar glad och pigg när man gör saker, men man får betala för det efteråt. Och det är klart att det ser ju inte andra att man får ägna all sin fritid åt att försöka komma på banan igen. Och sedan kan man bli ganska känslomässigt labil, säger Charlotte Lagerberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.