Det är alltså fyra finalister i tävlingen. Förutom Fredrik Eiseman också Sara Lindberg från Västerhaninge, Padtum Söderström från Stockholm och Anders Svensson från Helsingborg.
Tävlingen smygstartade igår då deltagarna fick en timme på sig att förbereda degar och olika fyllningar som ska används. Idag har två av finalisterna bakat sig igenom alla bakverk som ingår i tävlingen: baguetter, kuvertbröd, croissanter, pain au chocolat, vetebullar, matbröd samt ett bröd bakat av ingredienser i en hemlig råvarukorg som finalisterna får tilldelad genom lottning.
”Skärper mig”
Och Fredrik Eiseman var alltså en av finalisterna som kämpade idag.
– Jag var jättenervös och stressad men har också en förmåga att skärpa mig när det väl bränner till. Vi hade sex timmar på oss och tiden gick väldigt snabbt. Så i slutet blev det väldigt tufft men jag landade ändå med sex minuter till godo.
Hur kändes det?
– Så här efteråt är jag nöjd. Men motståndarna är jätteduktiga så striden kommer att bli hårfin.
Gjorde du några misstag?
– Ja, jag tabbade mig och glömde saltet i det första brödet och baguettebrödet blev lite för mörkt. Så visst gjorde jag misstag.
Ska titta
I morgon är det dags för de två andra finalisterna att göra sina moment.
– Då ska jag sitta och titta i lugn och ro. Det är så skönt att vara klar. Sen får vi se vem som vinner
Tröttnar du aldrig på att baka?
– Näe, jag verkligen älskar det. Det är känslan och hantverket det handlar om.
Hur ska en riktigt bra deg kännas?
– Jag gillar tunna, kladdiga degar- då blir brödet väldigt lätt, smakar godare och håller längre.
Fotnot: Tävlingen arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare och konditorier. Vinnaren får förutom titel också 40 000 kronor och en bakmaskin.