Idag går pizzaugnarna varma

Uppdaterad
Publicerad

Årets mest intensiva dag för pizzabagarna är här. Flera pizzerior som SVT Nyheter Jönköping pratat med vittnar om högtryck. – Vi dubblar försäljningen den här dagen, säger Linda Antikainen, servitör på en pizzeria i Tranås.

Att nyårsdagen är en viktig dag för länets pizzerior är tydlig. Strax innan lunchtid var flera av pizzeriorna som SVT pratade med i full gång med förberedelserna inför en av årets mest intensiva dagar.

– Det blir alltid mycket att göra den här dagen, säger Fadi Darwishi som arbetar på en pizzeria i Säsvjö.

– Folk är trötta på att laga mat och har varit uppe sent i natt. De vill inte känna någon stress första dagen på det nya året.

Fördubblar försäljningen

Exakt hur många pizzor Fadi Darwishi och hans kollegor i Sävsjö säljer en sådan här dag kan han inte svara på, men det är en av årets mest lönsamma dag som pizzabagare.

– Det är alla åldrar som köper pizza idag och den vanligaste är kebabpizzan.

Linda Antikainen arbetar som servitör på en pizzeria i Tranås. Även hon slår fast att det blir fullt upp på nyårsdagen. Hon säger att ett antal hundra pizzor säljs och att försäljning fördubblas idag.

– Många säger att det beror på att folk är bakfulla, men det handlar också mycket om att man är trött på att laga mat efter julen.

”De gillar kebabsåsen”

Fadi Darwishi upplever att de småländska pizzorna har ett särskilt gott betyg hos personer från exempelvis Skåne och Stockholm som är här på besök.

– Vi har en annan kebabsås och till skillnad från många andra griskött istället för nötkött. Det är populärt.

När SVT Nyheter ringer har pizzeriorna i Sävsjö och Tranås inte öppnat än.

– Vi håller på att förbereda nu. Men mellan 13 och 21 kommer det vara fullt upp, säger Fadi Darwishi.

– Det är roligt för dagen går fort. Man öppnar och springer omkring och hinner inte reflektera så mycket innan arbetsdagen plötsligt är slut, säger Linda Antikainen.

Äter du själv pizza idag?

– Nej jag tror inte jag hinner det tyvärr. Det blir väl någon brödbit emellanåt, säger hon och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.