Flera hundra ville söka till Idol. Foto: Sandra Wennergren/SVT

Idol i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

För första gången är Idol i Jönköping för att hitta nya talanger. Och uppslutningen var stor för att söka till programmet.

På lördagsmorgonen samlades många hoppfulla artistaspiranter utanför Kulturhuset Spira. 650 personer var föranmälda men fler än så anslöt under dagen. Det var första gången som Idols auditionturné gjorde ett stopp i Jönköping.

— Vi har höga förväntningar på Jönköping med sin långa musiktradition, säger Jonathan Nordin, som är exekutiv producent.

Idol, som sänds på TV4, har under mars och april besökt fyra andra städer i jakten på nya stjärnor: Göteborg, Malmö, Stockholm och Skellefteå. Jönköping var det femte och sista stoppet och alltså sista chansen för att få en guldbiljett och en plats i TV-programmet.

Fullt på Spira

Inne i foajén var det fullproppat med människor i alla åldrar även om kanske de flesta hörde till den yngre generationen. Några sjöng upp tillsammans och andra stämde sina gitarrer. Adam Breitholtz parkerade sig och sitt elpiano innanför entrén och underhöll några av dem som var längst bak i kön. Kompisen Simon Weidersjö körade. Simon var för övrigt med i Idol 2016 men ska inte söka till 2017.

Adam Breitholtz skulle framföra en egenkomponerad reggaelåt.

— Jag tror att jag kommer vara i princip den enda med en sådan låt. Hoppas juryn gillar den. Jag är låtskrivare och producent men vill utveckla sången och mitt scenspråk, säger han.

En annan av de sökande var Johanna Hjortstad. Hon fyller snart 24 år och hade rest från Höganäs för att gå på audition.

— Jag älskar att sjunga och jag hoppas på att kunna bli en förebild för unga tjejer som kanske inte är helt trådsmala, säger Johanna.

Hon sökte till programmet för tre år sedan i Stockholm.

— Det var roligt. Jag fick sjunga för juryn men de sa att jag inte hade tillräcklig känsla för låten.

Den här gången hade hon valt Made of stone av svenskarna Bacall och Malo.

— Det var mamma som tyckte att den var svängig och passade mig. Så då körde jag på det, det blir spännande, säger Johanna.

”Inte nervös, mest taggad”

20-åriga Filip Jonsson hade inte åkt riktigt lika långt, han kom från Lidköping. Han sökte även förra året när audition hölls i Skövde.

— Jag fick träffa producentteamet som tyckte jag var bra och tipsade mig om att jag borde komma tillbaka nästa år, säger Filip.

Hans dröm är att kunna arbeta som artist.

— Jag har hållit på med musik och skrivit låtar sedan jag var liten, säger han.

Den här gången skulle han sjunga Jesse J:s Price Tag.

— Jag är inte nervös, mest taggad, säger Filip Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.