Idrottsturismen till Jönköping ökar

Uppdaterad
Publicerad

Idrottsevenemang som EM i mountainbike, Thaiboxnings-VM och Ironman har varit en starkt bidragande orsaker till att antalet turister i Jönköping ökat i år. Och just idrottsturismen blir allt viktigare.

– Det bygger varumärket, reseanledningar hit och framförallt bygger det turistekonomiska effekter, säger Patrik Olderius, vd Destination Jönköping.

Under perioden januari till och med juli 2016 hade Jönköping 466.000 gästnätter – en ökning med 3,2 procent jämfört med föregående år.

Och andelen utländska besökare ökade med hela 16 procent, något man till stor del kan tacka de internationella mästerskap som hållits här för.

När det gäller Iron-man-tävlingen, som Jönköping har avtal att arrangera under tre år, betalar kommunen 2,5 miljon kronor per gång för att få ha arrangemanget. Men beräkningar som gjorts visar att en investerad krona ger minst 20 kronor tillbaka i form av konsumtion och hotellnätter.

– Är det 1.800 personer som kommer hit, spenderar någonstans runt 200 euro per natt och tar med sig tre personer, i vårt fall tog de med sex personer, så räknar vi med att de spenderat någonstans runt 35-40 miljoner under sin vistelse här, säger Patrik Olderius.

Läs också: Huskvarna kan få världscup i mountainbike

Flera positiva effekter

Och när Destination Jönköping nu håller på att utvärdera de olika evenemangen har de sett fler positiva effekter.

– När vi har ett EM i mountainbike så har vi fått fler som har frågat efter att cykla här, så cykelturismen ökar. Det ökar också folkhälsan i kommunen. När vi sa att vi skulle arrangera Ironman så tog alla vuxencrawlkurser på JSS (Jönköpings Simsällskap) slut. Så det bygger både stolthet, varumärke, synlighet och folkhälsa, säger Patrik Olderius.

Och även nästa år blir det flera idrottsevenemang i Jönköping.

–  Ironman kommer tillbaka och sedan är det klart att det blir ett Jönköping marathon, både en halv- och en helmara, som också har fått bra genomslag i sociala medier där folk vill komma hit och springa. Vi har också ett par andra arrangemang kring rodd och kanot som vi kommer gå ut med lite senare när vi blivit klara med avtalen, säger Patrik Olderius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.