Arkivbild. Foto: TT

Inga jobb i länet med ny arbetsmarknadsåtgärd

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen menar att de nya traineejobben ska leda till anställning åt unga. Men i Jönköpings län har fortfarande inte en enda person fått ett sådant jobb.

Ett av Socialdemokraternas vallöften var att skapa 32.000 så kallade traineejobb åt unga arbetslösa och arbetsmarknadssåtgärden infördes för ett år sedan.

Men en granskning nyhetsbyrån Siren gjort visar att åtgärden hittills bara lett till 125 anställningar i hela landet och i 257 kommuner har inte en enda person fått ett traineejobb än.

Jönköping utnyttjar inte reformen

Ett av de länen som inte utnyttjat reformen alls är Jönköpings län.

Enligt Gregory Golding, arbetsförmedlingschef i Jönköping, är en av förklaringarna att Arbetsförmedlingen i länet använder sig av andra åtgärder, som exempelvis utbildningskontrakt där arbetslösa ungdomar istället återgår till studier.

Men Golding menar att den huvudsakliga anledningen till att ingen anställts med traineejobb i länet är den starka lokala arbetsmarkanden för unga.

– Vi har haft en situation sedan 2009 där ungdomsarbetslösheten minskat i stor omfattning och den trenden fortsätter. Det leder till varaktiga anställningar utan bidrag, säger han.

Tid att slå igenom

Annica Dahl, statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet, menar att det kan ta tid för nya reformer att slå igenom.

– Men det kommer att skapas så många traineejobb som det behövs . Det finns inget egenvärde i att sätta unga i arbetsmarknadspolitiska åtgärder om de kan få ett annat arbete, säger hon till Nyhetsbyrån Siren.

Granskningen visar att den kommun där flest ungdomar blivit anställda genom traineejobb är Eskilstuna. Där har 15 personer fått anställning.

Fakta: Traineejobb

Traineejobb är ett anställningsstöd som kan kombineras med en yrkesutbildning på 50 procent. Målgruppen är arbetslösa ungdomar mellan 20 och 24 år som saknar formell kompetens inom yrken där det finns en stor efterfrågan på arbetskraft.

Traineejobbet innebär att ungdomen jobbar för en arbetsgivare samtidigt som hen studerar minst 25 procent inom arbetsgivarens yrkesområde.

Personen får lön för den arbetade tiden och arbetsgivaren får ersättning för en stor del av lönen.

Ersättningen gäller för tillsvidareanställningar, tidsbegränsade anställningar och anställningar på deltid.

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.