Johan Gustafsson återförenas här med familjen. Foto: Regeringen/privat

Johans mamma om frigivningen

Uppdaterad
Publicerad

Mari-Anne Gustafsson, mamma till frisläppte Johan Gustafsson, var smittande glad vid familjens lyckliga återförening på måndagskvällen.

– Vi är så tacksamma och glada. Hoppet hade vi ännu kvar men det var inte mycket.

Sent på måndagseftermiddagen landade regeringsplanet med Johan Gustafsson på Arlanda. Där togs den numera 42-årige svensken emot av bland andra sina närmaste och utrikesminister Margot Wallström (S).

Det var under en motorcykelsemester genom Afrika 2011 som svensken, tillsammans med flera andra resenärer, kidnappades i staden Timbuktu av terrorgruppen al-Qaidas nordafrikanska gren Aqim.

Svensk man kidnappad i Mali

En tysk man som gjorde motstånd sköts till döds. Sedan dess har Gustafsson varit fånge hos gruppen tillsammans med Stephen McGowan från Sydafrika.

LÄS MER: Svenske Johan Gustafsson frisläppt

Hur frisläppandet gått till vill varken utrikesministern Margot Wallström (S) eller Anders Wretling, tillförordnad chef på utredningsenheten på polisens nationella operativa avdelning, kommentera. Enligt uppgifter från nyhetsbyrån AFP ska Johan Gustafsson ha hittats i öknen.

Varken Johan Gustafsson eller någon familjemedlem ville möta medierna under måndagen, men Johans mamma Mari-Anne Gustafsson tog sig tid för ett kort telefonsamtal med TT.

– Vi vill ta det lite lugnt den här kvällen. Men det är naturligtvis jätteroligt, absolut. Det är ju fantastiskt!, sa hon då.

”Han mår bra”

Under de drygt 2000 dygn som Johan Gustafsson var fånge hos al-Qaida har informationen om hans situation varit mycket knapphändig. Men hans familj hemma i Sverige ska då och då ha fått enstaka livstecken från honom, bland annat i form av videofilmer. Senast i mars i år då de nåddes av en ”försäkran” att Johan Gustafsson var vid god hälsa.

Och enligt Johans mamma Marie-Anne Gustafsson levde familjen på hoppet efter de nära sex årens fångenskap.

– Vi är så tacksamma och glada. Hoppet hade vi ännu kvar en det var inte mycket.Underbart!, sa hon till TT.

Först på söndagskvällen fick familjen veta att det hade gått bra med frisläppningen. Åren av tvära kast mellan hopp och förtvivlan var äntligen över, och enligt Marie-Anne Gustafsson tycks sonen ha klarat sig relativt bra.

– Efter omständigheterna mår han bra, tycker jag.

Nya syskonbarn

Under tiden i fångenskap – kidnappningen skedde i november 2011 – har Johan Gustafsson fått fyra nya syskonbarn. Dem har han ännu inte träffat; de yngsta familjemedlemmarna var inte med under måndagskvällen.

LÄS MER: Detta har hänt – Johan kidnappades 2011

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk man kidnappad i Mali

Mer i ämnet