Foto: Arkivbild SVT

Jönköping laddar för SM i curling

Publicerad

Den 1 februari drar SM i curling igång i Jönköping. Tävlingen har arrangerats här flera gånger tidigare, men i år blir det större än någonsin.

Snart kommer curlinghallen i Jönköping att fyllas med cirka 130 deltagare som ska tävla i både herr- och damklass men också rullstolscurling. I och med att sporten i år bryts loss från SM-veckan blir tävlingen den största som arrangerats i den nya hallen i Jönköping.

– Det visade sig att det inte finns någon bra hall för curling i Söderhamn där SM-veckan vinter hålls i år och eftersom vi har en av Europas bästa hallar får vi arrangera tävlingen. Det är jätteroligt, säger Johan Fahlström, tävlingsledare.

Svårt med tillväxt

Jönköpings curlingklubb har själva totalt tre lag med i SM, ett i herrklassen och två rullstolslag.

– Vi har duktiga spelare här ifrån. Herrarna tävlar i elitserien och Viljo Peterson-Dahl och Mats-Ola Engborg som kör rullstol är båda med i A-landslaget. Viljo är lagkapten.

Ökar intresset för curling i och med att SM arrangeras här?

– Det är det som är det svåra med curling. Tävlingarna hålls i slutet på säsongen och sedan är det sommaruppehåll. Men vi hoppas att många ska komma och titta och bli intresserade av att testa.

Unikt datasystem

Just nu håller förberedelserna för SM-tävlingen på för fullt, berättar Johan Fahlström. Isen ska prepareras och dessutom installeras ett nytt unikt kamerasystem.

– Det är vi först i Sverige med. Det är kameror som sätts upp så att spelarna kan se boet. Vi har också två skärmar på publikläktaren. Förhoppningen är att vi också ska kunna sända tävlingarna på internet.

SM-veckan i curling startar den första februari och håller på till och med den femte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.