Foto: SVT

Jönköpings kommun kritiseras av JO

Uppdaterad
Publicerad

En privatperson fick vänta fem månader innan han fick ta del av allmänna handlingar om den planerade Torpaleden.

En man i Jönköping begärde att få ta del av handlingar angående Torpaleden som håller på att planeras. Planerna på den nya leden har väckt mycket kritik, inte minst från de boende i området som kommer få en ny genomfartsled alldeles utanför huset.

Men trots upprepade förfrågningar dröjde det fem månader innan mannen fick ta del av handlingarna, trots att den här typen av begäran ska hanteras skyndsamt, det skriver Jönköpings-Posten. Enligt kommunen så beror den långsamma hanteringen på bristande rutiner under semesterperioden och att bland annat den ansvariga juristen inte fanns tillgänglig.

Kommunen anmäldes

Mannen anmälde kommunen till Justitieombudsmannen, JO, och menade att kommunen medvetet mörkade handlingar kring Torpaleden. Och nu riktar JO kritik mot kommunen för den bristfälliga hanteringen.

”En myndighet måste ha rutiner som gör att enskilda personer kan få ut allmänna handlingar skyndsamt, även under semestertider”, skriver JO i sitt utlåtande.

Kommunen har tagit till sig av kritiken och har efter kritiken gett en chefsjurist extra utbildning och anställt ytterligare en registrator på statsbyggnadskontoret.

”Mörkar inte”

Stadsbyggnadsdirektör Katarina Bröms säger till Jönköpings-Posten att man tagit till sig av kritiken från JO men att uppgifterna om att kommunen skulle mörka handlingar är ogrundad:

– Det är så de (anmälaren, red anm) framställer det men vi tycker verkligen att vi lämnar ut allt. Men sedan finns också gränser mellan ett arbetsmaterial och en färdig produkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.