I Jönköpings kommun byter man ut byggherrarna mot byggaktörer. Foto: TT

Inga fler byggherrar i kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inga fler byggherrar, i alla fall inte i kommunens bostadsförsörjnings-program. Ordet ska nämligen bytas ut till könsneutrala byggaktör, det beslutade kommunfullmäktige i dag.

– Det speglar en mer jämlik tid, säger Bengt-Åke Berg (V), som lade fram förslaget.

Under kommunfullmäktiges sammanträde i Jönköping på torsdagen togs förslaget om det kommunala bostadsförsörjnings-programmet för 2017-2022 upp. Vänterpartiets Bengt-Åke Berg, yrkade då på att ordet ”byggherre” genomgående ska ersättas med ”byggaktör” i programmet.

– Det är dags att byta begreppet till något mer neutralt och inkluderande, säger han.

Hoppas på spridning

Enligt Bengt-Åke Berg (V) speglar ordet ”byggherre” en historisk tid. Han hoppas att ändringen inte bara ska gälla bostadsförsörjnings-programmet, utan blir ett ord som används i kommunen framöver.

– Tanken är att det ska få en spridningseffekt. Det kan sen spridas till fler kommuner och sedan till det allmänna språkbruket, säger han.

Det var ett enhälligt kommunfullmäktige som beslutade om ändringen, vilket Bengt-Åke ser som positivt.

– Det visar att vi har kommit en bit på väg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.