• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i centrala Åsele i Åsele kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett radhus med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se roboten ED robotics, som är byggt och programmerat specifikt för tävlingen i USA. Foto: Viktor Fridén/SVT

Jönköpingselever tävlar i världens största robottävling

Publicerad

Ifjol vann de SM och tävlade i VM, RoboCup, i Frankrike. Nu ska sex deltagare från föreningen ED Robotics strax flyga över Atlanten för att tävla i en av världens största robottävlingar: First Robotics Competition.

17 mars lämnar planet Sverige med målet inriktat på USA. De andra deltagarna i tävlingen kommer från USA, Kanada, Brasilien och Taiwan. ED robotics är en elevförening på Eriks Dahlbergsgymnasiet i Jönköping.

Flera av de som strax rör sig mot USA berättar att robottillverkningen de ägnat sig åt både gett dem en chans att pröva på ett hur det är inom ett yrke de är intresserad av att arbeta med i framtiden – och fått dem att fastna för det.

I klippet ser du roboten i action och får höra mer vad tävlingen handlar om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.