Foto: SVT

Julgransflygning för att önska God Jul

Uppdaterad
Publicerad

Med mellan 9 och 12 JAS-plan kommer Skaraborgs flygflottilj imorgon torsdag flyga i formationen av en gran över bland annat Jönköping. – Det är en julhälsning till tätorterna i vårt övningsområde, säger Johan Lidman, informationschef Skaraborgs flyflottilj. 

På 600 meters höjd och med ett mellanrum på bara 5-7 meter mellan vingspetsarna ska formationen hållas i en timme och femton minuter. Flottiljen utgår från Skaraborg och flyger sedan över ett flertal städer bland andra Karlstad, Jönköping, Borås, och centrala Göteborg.  

– Det är en gammal tradition vi har. Vi flyger lite olika rutter varje år. 

Vad har ni fått för reaktioner från folk? 

– Det är både hurrarop och folk som tycker att det är tråkigt att vi inte flyger där de bor. Och en del, särskilt hästägare, kan vara oroliga över bullernivån.

Bra övning

Planen flyger i en hastighet av 400-550 kilometer i timmen och eftersom de håller en höjd på 600 meter tror inte Johan Lidman att buller utgör något större problem. 

– Det beror på luftlagren. Men det blir inte det ljudtrycket när man håller en konstant hastighet. 

Inför flygningen informerar Försvarsmakten allmänheten. Flygningen genomförs både för att önska God Jul men också som en viktig övning. 

– Det är inte ofta annars som vi flyger på det här sättet under så lång tid. Vi ser det här som en positiv grej och vill inte skrämma vare sig människor eller djur.  

Här kan julgransformationen ses:

Karlstad 14:15

Kristinehamn

Örebro 14:30

Askersund

Motala 14:37

Jönköping 14:48

Borås 14:57

Kungsbacka

Centrala Göteborg 15:06

Kungälv

Stenungsund 15:11

Trollhättan 15:15

Vänersborg

Lidköping 15:19

Såtenäs

Observera att tiderna är cirkatider. Väderförhållanden kan påverka rutt och tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.