Foto: Grafik/SVT

Kallade småflickor för svartskallar – frias av hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Den äldre mannen erkände i tingsrätten att han kallat barnen för svartskallar. Trots det friades han av domstolen. Nu har hovrätten slagit fast domen.

Det är ungefär två år sedan som mannen i 80-årsåldern jagade bort två småflickor som lekte i Hestra. Mannen erkände själv i tingsrätten att han skrek åt flickorna och bland annat kallade dem för svartskallar. Men det räckte inte för en fällande dom.

”Den aktuella gärningen har inte innefattat någon beröring och det har inte heller framkommit annat än att uttalandena skedde från visst avstånd” skrev tingsrätten i domen och menade att handlingen inte inneburit en så pass kännbar fridkränkning att den skulle bedömas som ofredande.

Överklagade till hovrätten

Tingsrätten menade att man inte kan fastställa att tjejerna hört vad mannen sagt. Flickorna var heller inte hörda under utredningen, vilket även hovrätten lyfter fram i domen: ”Det saknas utredning om vad målsäganden faktiskt uppfattade vid själva händelsen”.

Dåvarande åklagare valde att inte överklaga – men en av de drabbade flickornas pappa, Markus Lewintus, nöjde sig inte och gick till Mats Svensson, överåklagare i Malmö, som tog ärendet vidare till hovrätten. Och på fredagen meddelade hovrätten sin dom, som alltså innebär att mannen frias även i den högre instansen.

Hovrätten har varit enig i sitt beslut.

– Det är självklart en besvikelse. Vi hade räknat med en fällande dom, säger Markus Lewintus till SVT.

Kommer ni att gå vidare nu?

– Vi vet inte hur vi kan göra det. Vi får undersöka vilka möjligheter som finns.

Ni har kämpat i två års tid. Orkar ni mer?

– Vi gör det här för vår dotters skull. När det gäller ens barn, då orkar man.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.