Leif GW Persson. Foto: SVT

Leif GW: Det är mycket ovanligt

Uppdaterad
Publicerad

Mannen misstänks för att vid två tillfällen ha eldat upp bostäder med människor kvar där inne. Totalt tros han ha mördat fyra personer i Jönköpingstrakten – bara under våren.

– Det är mycket ovanligt, konstaterar kriminologiprofessorn Leif GW Persson.

I mars omkom två personer i 70-årsåldern efter en brand i ett fritidshus i Hökensås en bit norr om Jönköping. Utredningen lades ner men efter att ännu ett par i 70-årsåldern omkommit i en brand i Norrahammar i slutet av maj, fann polisen likheter mellan de två fallen.

En man i 50-årsåldern greps först för dådet i Norrahammar och blev under utredningens gång också misstänkt för händelsen i Hökensås. Totalt misstänks han nu ha mördat fyra personer – bara under våren.

Dubbelmorden i Norrahammar och Hökensås

Kriminologiprofessorn Leif GW Persson, säger att det är ytterst ovanligt i Sverige att någon misstänks för att ha mördat så många människor.

– Det är det, jag skulle gissa att det är färre än ett tiotal under de senaste 50 åren, säger han och tillägger att han inte har någon exakt statistik.

”Ofta man gör det”

Att man efter att ha begått ett brott, eldar upp en bostad, är däremot inte lika ovanligt, enligt Leif GW Persson.

– Det är ofta man gör det efteråt för att undanröja bevis. Och det är visserligen inget dåligt sätt att göra det på, säger han.

När det gäller händelsen i Norrahammar har den misstänkte mannen gjort vissa medgivanden – bland annat att han brukat våld mot det döda paret.

Mannen är i nuläget misstänkt för fyra mord och två fall av grov mordbrand.

Fakta: Ovanligt fall

Antalet mord i Sverige har sjunkit med omkring 30 procent sedan början av 1990-talet, från ett snitt på 107 till omkring 80 per år.

Det är ytterst ovanligt att samma person mördar flera personer. Enligt Mikael Rying, kriminolog vid polisens utvecklingsavdelning, handlar det i 90 procent av mordfallen om en gärningsman och ett offer.

Det är dock inte första gången som en person misstänkts för två dubbelmord.

I februari förra året dömdes en 56-årig man till livstids fängelse för ett dubbelmord på norra Öland i december 2012. Mannen hade enligt domen först mördat en man och en kvinna och slagit ihjäl deras hund innan han satte eld på huset för att dölja brotten.

Mannen hade tidigare, 2007, varit åtalad för ett likande dubbelmord. I det fallet på sin mamma med sambo, också det på norra Öland. Han friades dock då i brist på teknisk bevisning.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmorden i Norrahammar och Hökensås

Mer i ämnet