Foto: Ulrica Abrahamsson / SVT

Karin Nalbin är Mullsjös sista mjölkbonde

Uppdaterad
Publicerad

Tillvaron för landets mjölkbönder är fortsatt tuff. I Mullsjö kommun finns numera bara en enda mjölkgård kvar och på Bjurbäcks gård använder man numera bland annat gårdsförsäljning av mjölk för att öka lönsamheten. Något som blivit allt vanligare.

– Det är tufft på många sätt och ibland undrar man om det är värt det. Men det här är det absolut roligaste jag vet och kor är fantastiska, säger Karin Nalbin, som tillsammans med sin man driver Bjurbäcks gård i Mullsjö kommun.

Dålig lönsamhet

De har 80 mjölkkor som tillsammans producerar runt 2.000 liter mjölk om dagen. Det mesta skickas till mejeriet i Jönköping, men sedan i höstas säljer Karin en del av mjölken i en närliggande gårdsbutik.

– Det betyder att jag får lite mer betalt.

Två mjölkgårdar i Mullsjö har lagt ner verksamheten nu i höst. Karin och Sven Nalbin är nu de enda mjölkbönderna i kommunen.

– Mjölkproduktionen har inte varit lönsam de senaste åren och det gör ju att många har slutat de senaste åren. Vi får in pengar från både skogs- och köttproduktion, så vi klarar oss.

– Det måste bli bättre än det varit, säger Karin med ett sorgset leende. Om inte så slås svensk mjölkproduktion ut.

Ökat intresse för närproducerat

Intresset för närproducerad mat har ökat. Enligt Landshypotek Bank har nästan hälften av alla svenskar besökt en gårdsbutik under det senaste året.

– Det är en mycket positiv trend att allt fler vill veta matens ursprung och ser möjligheterna i vardagen för närproducerad mat, säger Margareta Lindahl, rörelsechef på Landshypotek Bank. Det visar att vi bryr oss om vad vi stoppar i oss. 

Bara några kilometer från gården driver Jakob Junvik en gårdsbutik. Han och Karin träffades när Jakob behövde hjälp med en av sina kalvar, som inte ville äta. Och ganska snart började samarbetet. Nu hämtar Jakob runt 700 liter mjölk i veckan som han sedan lågpastöriserar och säljer i automat i butiken.

Smakar som den gjorde förr

– Vi måste pastörisera, men däremot homogeniserar vi inte, och det gör mjölken nyttigare än den som är i butiken, säger han.

Intresset för att handla mjölk i automaten har varit stort.

– Det är många äldre som vill ha den här mjölken, som smakar som den gjorde förr. Men vi har också barnfamiljer som veckohandlar sin mjölk här.

Förhoppningen är att de ska kunna utöka verksamheten, för Karin tror på svensk mjölkproduktion.

– Det är en livsmedelsprodukt som jag inte tycker världen kan vara utan. Den är för bra det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.