Kendama- nya flugan. Foto: SVT

Kendama växer kraftigt i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Kendama är den senaste sporten som växer kraftigt i Sverige. Det går ut på att göra olika tricks med en boll som sitter fast med ett snöre på en pinne. Vi har träffat ett gäng kompisar från Jönköping som tränar varje dag för att blir bättre.

Elis Hållams och hans kompisar som är i sjuårsåldern är helt besatta av den nya sporten kendama.

– Fyra timmar hemma om dagen, sedan kör jag rätt mycket i skolan. När jag inte kör med kendaman har jag den nästan alltid runt halsen, säger Elis Hållams.

Även kompisen Olle Tällberg använder sin lika flitigt.

– Typ alla raster på skolan, sedan när jag är hemma kör jag kanske tre timmar, säger han.

Men vad är det som är så roligt med kendama?

– Man kan alltid göra nya tricks, säger Olle.

Man tror att kendama från början kommer från i Frankrike. Men det var först när det kom till Japan i början av 1900-talet som det växte och blev en sport.

Professionella tävlingar

Nu finns det professionella tävlingar bland annat i USA och Danmark. Men än är det inte lika stort i Sverige. Förra året anordnades Svenska mästerskapen för första gången. Varken Elis eller Olle har varit med på SM men hoppas om några år kunna var med och tävla med de bästa.

– Jag kanske ska åka dit och kolla i år men det dröjer nog några år innan jag är med, säger Elis Hållams.

Olle Tällberg hoppas kunna vara med och tävla nästa år.

– Jag skulle gärna var med nästa år, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.