Kollektivtrafiken i länet upp 30 procent på tio år

Uppdaterad
Publicerad

Mellan åren 2005-2015 ökade kollektivtrafiken per invånare med 30 procent i Jönköpings län.

I en majoritet av landstingen har kollektivresandet ökat sedan 2005. Den största procentuella ökningen, 67 procent, har setts i Västmanland. Det visar siffror från Kommun- och landstingsdatabasen, som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

–De senaste tio åren har det gjorts medvetna satsningar på kollektivtrafiken och vi kan se att den ökar i många län, säger Sara Rhudin, expert på kollektivtrafik på Sveriges kommuner och landsting (SKL), till Nyhetsbyrån Siren.

Annorlunda situation

I Stockholm reser flest invånare kollektivt. Där gjordes cirka 359 resor per person 2015. Under en tioårsperiod, 2005-2015, har kollektivresandet ökat med 8 procent i Stockholm.

– Kollektivtrafiken skiljer sig mycket åt i landet. Det är en helt annorlunda situation i storstadslänen jämfört med övriga län. I Stockholm är det mycket trafik och där är kollektivtrafiken ett bra alternativ. Där det är glesare bebyggelse och kollektivtrafiken inte går lika ofta, kanske de som reser väljer andra alternativ, säger Sara Rhudin.

I Jönköpings län gjordes 2015 59,6 resor per person.

Resandet minskar

I fem län har det kollektiva resandet minskat. I Dalarna gjordes 36 kollektivtrafikresor per invånare 2015. Det är en minskning med 20 procent de senaste tio åren.

– Det kan finnas olika orsaker till det. Resandemönster kan ha förändrats och arbetsmarknaden kanske ser annorlunda ut. Det beror på var arbetsplatser och skolor ligger som man reser till, säger Sara Rhudin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.