Etelka Huber, kommunalråd i Nässjö, kräver Fridolins och Romsons avgång som språkrör för MP. Foto: Privat/MP

Kommunalråd kräver språkrörs avgång

Uppdaterad
Publicerad

Etelka Huber (MP), kommunalråd i Nässjö, kräver att Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson avgår.

– De är oproffsiga och de har gjort fel, säger hon till SVT Nyheter.

Efter den senaste tidens skandaler kring Miljöpartiet har Etelka Huber, kommunalråd i Nässjö, fått nog. Nu skriver hon i ett öppet brev att partiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson borde ta sitt ansvar och avgå.

– För mig är det här ett lagspel och när det inte fungerar ska lagledarna avgå, säger Huber till Smålands Dagblad.

MP-krisen

I brevet riktar hon skarp kritik mot hur språkrören försvarade Mehmet Kaplan ”in i det sista”, sättet att beskriva Yasir Khans vägran att skaka hand med kvinnor och Åsa Romsons beteckning på terroristattacken 9/11 som ”olycka”.

”Då blir jag förbannad”

Hon är också mycket upprörd över det öppna brev som språkrören skickade ut till alla partimedlemmar om jämställdhet och lika värde.

– Då blir jag förbannad. Det är inte vi som jobbar på gräsrotsnivå som gjort misstagen. Vi känner till våra värderingar. Det är de i toppen som haft problem med värderingarna, säger hon till SVT Nyheter.

”Det blir för mycket”

Etelka Huber riktar också stark kritik mot hur Gustav Fridolin hanterade efterspelet kring Yasir Khans vägran att skaka hand med kvinnor.

– Då var det svepande förklaringar kring att han inte förstått att kvinnor kan ta illa upp om någon inte hälsar på dem. Och så var det grodan om terrorattacken från Åsa Romson. Det var inte första grodan som hoppade därifrån, och det blir för mycket, säger hon.

”Språkrören har brett stöd”

Partisekreterare Anders Wallner möter kritiken i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

”Våra språkrör har ett brett stöd i Miljöpartiet. Åsa och Gustav har i sitt brev till medlemmarna tydligt uttryckt de värderingar som ska genomsyra partiets arbete. Nu samlar vi oss och blickar framåt genom en löpande dialog med våra medlemmar.”

”Har han frågat oss?”

Men Anders Wallners replik får kritik:

”Det är intressant att partisekreteraren går ut och säger att språkrören har brett stöd i partiet. Har han frågat oss runt om i landet?”, kommenterar Karl-Otto Rosenqvist, som representerar MP i Ängelholms kommunfullmäktige.

MP Ängelholm riktar nu i ett brev kritik mot partiledningen i Stockholm. I brevet går man in på samma punkter som Etelka Huber framför, men man anklagar också partiet för att vara toppstyrt.

”Partiledningen flyr ansvaret”

Efter att Mehmet Kaplan och Yasir Khan avgått skickade partiledningen ut ett öppet brev med där man bland annat deklarerade partiets värdegrund. Men MP Ängelholm menar i sin protest att ledningen flyr undan ansvaret för det som inträffat.

”Ingenstans får vi svar på hur våra språkrör ställer sig i de olika frågorna utan det är mycket opersonligt och vi lämnas lika oinformerade efter vi läst brevet som före. Det känns mer som PR än som den ärlighet vi så väl behövt i den här situationen.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet