Kommunen vill inte köpa Smedbyn i Huskvarna

Uppdaterad
Publicerad

Osäker framtid för den gamla Smedbyn i Huskvarna

Den gamla Smedbyn i Huskvarna har blivit ett tvistefrö. Besökarantalet sviktar. Föreningen Huskvarna Javisst gör tummen ner för den utvecklingsplan som politikerna ska ta ställning till.

Och Leif ”Brand-Johan” Johansson som driver galleri Smedbyn är besviken över att kommunen inte vill köpa galleriet, det enda hus i Smedbyn som kommunen INTE äger.

Vill sälja till kommunen

Förr kom täta busslaster till Smedbyn med turister som besökte hantverkarna i husen utmed gatan – och konstgalleriet. Nu är besöken glesare.

Tjänstemän och politiker har grubblat i flera år över hur man ska locka folk hit, till Huskvarnas äldsta stadsbebyggelse från mitten av 1700-talet.

Men på galleriet sitter 75-årige Leif ”Brand-Johan” Johansson och hans ett år yngre hustru Ingalill och vill sälja sitt galleri till kommunen – som inte vill köpa.

– Jag kan inte förstå att man vill dela på Smedbyn. Det är ju vi som är motorn här, säger Brand-Johan.

Kommunen vill inte ta över

De åtta husen utmed Smedbygatan ägs av Jönköpings kommun efter en donation från Husqvarna AB. Där håller olika hantverkare till: vävare, tapetserare, möbelrenoverare med mera.

Men galleri Smedbyn ägs av Leif och Ingalill Johansson sedan fyrtio år tillbaka. Med sina över tvåtusen kvadratmeter är det Sveriges största privatägda galleri inrymt i en 1700-talsbyggnad som en gång innehöll dass, vedbodar och mangelbod.

Vill dra sig tillbaka

Leif som gjort upprustningen med sina egna händer är 75 år, hans hustru Ingalill 74. De vill dra sig tillbaka med ålderns rätt och önskar att Jönköpings kommun ska köpa det. Men huset är värderat till elva miljoner kronor och kommunen vill inte ta över det.

– Det vore naturligtvis det allra bästa om kommunen ägde också galleriet, säger kommunalrådet Anna Mårtensson (FP). Men vi har ingen möjlighet att ta över det och vi vet inte vilken verksamhet vi ska ha där. Kommunen kan inte driva galleri.

Beslut i slutet av maj

I det förslag till Smedbyns framtid som kommunfullmäktige ska ta ställning till den 30 maj finns dels planer på en historisk trädgård med naturpedagogiskt centrum, dels en gästatelje för internationella konstnärer.

– Särskilt den internationella gästateljén tror jag kan betyda mycket, säger Anna Mårtensson.

Intresseföreningen Huskvarna Javisst tycker att kommunens förslag till utveckling av Smedbyn är magert.

Behövs ett helheltsgrepp

– Där finns två, möjligen tre förslag, säger Dan Ekström som är verksamhetschef på Huskvarna Javisst. Men jag tycker att kommunen ska ta ett helhetsgrepp på hela området där också Husqvarna Fabriksmuseum, Slottsvillan, ån och Smedbyparken ligger i grannskapet.

Och han tillägger:

– Jag har full förståelse för att kommunen inte kan köpa Galleri Smedbyn, men man ska inte stirra sig blind på att det måste vara ett galleri. Där kan finnas utrymme för musik, kanske antikhandel och loppis.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.