Lokalvårdare med städvagn. Foto: TT

Kommuner anlitar kritiserat städbolag

Uppdaterad
Publicerad

Utländska unga kvinnor lockades att städa för en mycket låg lön. Nu kommer uppgifter om att det kritiserade städbolaget har anlitats av flera kommuner.

Hemstädfirman i Vätterbygden har fått hård kritik för dumpade löner och för att utnyttja unga, utländska kvinnor. Det här visar P4 Jönköpings granskning. Idag kommer dessutom uppgifter om att flera kommuner anlitar städföretaget.

Tolv anställda eller tidigare anställda kvinnor har berättat för P4 Jönköping om heltidslöner på 6000 kronor, ibland ännu lägre. Det ska alltså ha varit framförallt unga kvinnor från utlandet som lockats att jobba för de låga lönerna.

Granskningen visar nu att tre kommuner har anlitat den aktuella städfirman för uppdrag inom hemtjänsten.

Det handlar bland annat om Jönköpings kommun som enligt P4 Jönköpings uppgifter har betalat 1,2 miljoner till städfirman.

Jönköpings kommuns biträdande socialdirektör Stefan Österström säger till P4 att kommunen har gjort de kontroller som ska göras, men att städföretaget ska granskas igen efter avslöjandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.