Kompensation för barn som vanvårdats – Förening kräver högre ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Högre ersättning och individuell prövning. Det kräver många av av de personer och organisationer som fram till igår söndag lämnat in remisser till den sk. upprättelsekommittens förslag.

Förslagen handlar om hur personer som farit illa när de varit placerade i fosterhem och på institutioner ska gottgöras för sina lidanden.

Kräver högre ersättning

Föreningen Vanvårdad och bortglömd har i sitt svar krävt en högre ersättning än de 250 000 kronor som förekommer i utredningens förslag.

Föreningen med Peter Lindberg från Aneby som ordförande vill ha en betydligt högre ersättning och vill också att den skall vara individuell.

Förslag från utredning

Under åren 1920-fram till 1980-talet utsattes en stor mängd barn i fosterhem och på institutioner för vanvård.

En statlig upprättelsekommitté lade i februari ett förslag på hur samhället skall kompensera alla dom och i huvudrag innebär förslaget att ge var och en 250 000 kronor och en offentlig ursäkt och en garanti för att inget liknande skall hända igen.

Ministern vill inte kommentera

Föreningen vanvårdad och bortglömd anser att ursäkten och programmet är bra men säger nej till en fast ersättningssumma.

Jönköpingsnytt har sökt barn – och äldreminister Maria Larsson (KD) men hon vill idag inte kommentera remiss-svaren.

-Jag står fast vid löftet på en ceremoni där vi offentligt ber de drabbade om ursäkt.

Ersättningsnivån vill hon dock inte diskuterar i nuläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.