Foto: Jonas Tubbin

Kontroversiell lik-utställning ställs in i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Utställningen Real human bodies ställs in även i Jönköping. Racketcentrum som hyrt ut sina lokaler vill dock inte specificera orsaken till att de avbokat utställningen

Utställningen av likdelar och konserverade människokroppar har tidigare uppmärksammats för att det inte framgår var kropparna har sitt ursprung eller om de människor, vars kroppar nu ställs ut, gett sitt medgivande.

Under onsdagen meddelade lokaluthyrarna i Borås och Göteborg att de ställt in den kontroversiella utställningen Real human bodies, som är på turné i Europa. Orsaken var där att de haft svårt att få kontakt med ansvariga för utställningen och att betalningar uteblivit.

Racketcentrum i Jönköping ger dock inte samma förklaring. Efter beskedet om att lokaluthyrarna i Borås och Göteborg sa Racketcentrum först att det inte var aktuellt att ställa in utställningen även i Jönköping. En stund senare kontaktade de SVT igen för att meddela att de ändrat sig.

– Vi har beslutat att avboka. Orsaken är att de har brustit i vissa krav som de inte har uppfyllt, säger Silvana Jankovic, sales and relationsship manager vid Racketcentrum i Jönköping.

Vilka krav vill hon inte säga, men det ska inte röra den ekonomiska aspekten eftersom Racketcentrum fått betalt av arrangören.

Hur stor roll har uppmärksamheten spelat in?

– Det är ju mest i media det har ifrågasatts, privatpersoner som hört av sig hit har mest varit intresserade. Men jag har förståelse för att det är kontroversiellt. Det var mest vinklat som en anatomimässa när beställningen gjordes, säger Silvana Jankovic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.