Foto: TT

Kostnaderna för hyrläkare i länet rekordstor

Uppdaterad
Publicerad

Allt pekar på att kostnaderna för stafettläkare kommer att vara rekordstor i år. Trots försök att minska kostnaderna går det åt fel håll.

Från januari till och med augusti i år har regionen betalat 91 miljoner kronor för hyrläkare. Det visar siffror som Värnamo Nyheter har begärt ut från RJL, Region Jönköpings Län.

– Enligt vår prognos kommer vi att landa på 140 miljoner kronor för hela året, säger Maria Frisk (KD), vice ordförande i regionstyrelsen till tidningen.

Många ST-läkare slutar

– Vi trodde att vi skulle lyckas fasa ut hyrläkarna inom röntgen, men vi kan inte lämna några garantier för att ST-läkarna ska vilja stanna kvar hos oss, säger Maria Frisk.

Hon säger att en förklaring är att fler läkare i dag tar ut föräldraledighet och är hemma för vård av sjukt barn.

– Läkare är i högre grad föräldralediga under lång tid, säger hon.

Oppositionsrådet kritisk

Carina Ödebrink (S) oppositionsrådet säger att det nu krävs kraftfulla åtgärder.

– Det är riktigt dåligt. Alliansen har inga tankar om lösningar på hur de ska vända på det här. De tycker inte ens att de har något ansvar. Det krävs kraftfulla åtgärder som håller över tid, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.