Foto: TT

Kraftig ökning av livmoderhalscancer

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på flera decennier ökar insjuknandet i livmoderhalscancer påtagligt. Under den senaste tvåårsperioden upptäcktes ungefär 20 procent fler fall i Sverige än tidigare. Jönköpings län är ett av de områden i landet där ökningen är störst.

Det är Cancerfonden som rapporterar ökningen på drygt 100 ytterligare fall i Sverige i Cancerfondsrapporten för 2018.

Störst är ökningen i Jönköping, Östergötland Blekinge, Halland, Värmland, Örebro och Dalarna.

– Vi vet i dagsläget inte vad ökningen beror på, det behövs fler studier för att ta reda på det, säger Jan Zedenius, professor och medicinsk sakkunnig på Cancerfonden i ett pressmeddelande.

Enligt honom behöver landstingen bli bättre på att få kvinnor att screena sig.

– Närmare två av tre kvinnor som drabbas av livmoderhalscancer har inte alls eller bara sporadiskt deltagit i screeningprogrammet, säger han.

Gynekologisk cellprovtagning

De senaste årtiondena har 450 – 500 fall av livmoderhalscancer upptäckts årligen i Sverige.  Förekomsten har mer än halverats sedan 1970-talet. Förklaringen anses vara satsningen på regelbunden gynekologisk cellprovtagning – det nationella screeningprogrammet med syfte att upptäcka och behandla cellförändringar som annars riskerar att leda till livmoderhalscancer.

Nu ökar insjuknandet för första gången på flera decennier enligt statistik från den senaste årsrapporten från Nationellt kvalitetsregister för cervixcancerprevention.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.