Krav på jämställdhetskommissionär i EU

Uppdaterad
Publicerad

Den främsta orsaken till att rösta i årets EU-val är att EU:s parlament påverkar Norrbotten i många frågor och enligt FI behövs ett feministiskt perspektiv, särskilt med tanke på de inkomstskillnader som råder mellan män och kvinnor, inte minst i Norrbotten. Insikter som partiet vill sprida till EU-parlamentet.

24-åriga Sandra Ramke kommer från Piteå men bor nu i Luleå och arbetar som upphandlare på Luleå kommun. Hon har tidigare studerat rättsvetenskap på Luleå Tekniska Universitet. Hon är styrelsemedlem i Feministiskt Initiativ Norrbotten

Det som präglar partiets EU-politik är att man vill vara en motkraft till att det i Europa finns allt fler, vad man kallar för, rasistiska, fascistiska och rentav nazistiska partier i Europa och som kandiderar i årets EU-val. FI anser att de står för jämställdhet, mänskliga rättigheter och icke-diskriminering.

EU-val 2014 i Norrbotten

Förhoppningen är att det efter valet ska bildas en feministisk partigrupp i parlamentet, men om inte det sker ligger vänstern eller den gröna gruppen närmast FI:s politik. FI vill att Sverige ska stanna kvar som medlem i EU, men däremot ska Sverige inte gå med i valutasamarbetet eftersom euron, enligt FI, skulle får för stor påverkan på Sveriges ekonomi.

FI vill att EU ska ha en generös flyktingpolitik och att EU inte ska bli, som Sandra Ramke uttrycker det, en militär stormakt. Partiet vill också att EU ska införa ekonomiska sanktioner mot de EU-länder som kränker de mänskliga rättigheterna och nämner särskilt då Bulgarien och Rumäniens behandling av Romerna. I slutändan kan det bli aktuellt att länder som inte respekterar mänskliga rättigheter också måste lämna EU.

FI vill slopa den svenska vapenexporten och lägga ned den svenska vapenindustrin som ska ställas om till, vad man kallar, civil produktion. Militärallianserna ska avskaffas, oklart hur, men Sverige ska ha ett eget nationellt försvar. Vilka vapen Sverige ska ha för att försvara landet är oklart.

Sverige ska, enligt FI, ha ett hållbart energisystem där det satsas på förnybar energi. På frågan om vad som skiljer FI:s politik på det här området från Miljöpartiet eller Vänsterpartiets politik så menar Sandra Ramke att det nog inte skiljer särskilt mycket när det gäller energipolitiken.

I FI:s program för europapolitiken finns att läsa att skatteparadis ska underställas EU:s regelverk och att, vad man kallar, spekulationsekonomin ska avskaffas. Vad som menas med det kan inte FI:s representant svara på.

Behovet av barnomsorg och förskola är viktigt och EU, menar FI, borde kunna trycka på för att länderna ska utveckla sin jämställdhetspolitik.

FI är också för kvotering av underrepresenterade grupper till företagens styrelser. Mångfald är viktigt och Sandra Ramke kan även tänka sig kvotering av män till FI:s organisation, bara det fanns män som var villiga att ta på sig uppdrag i FI. 50-50 är ett eftersträvansvärt mål.

När det gäller arbetsmarknadspolitiken så vill FI ha öppna gränser, den som vill ska få komma till Sverige för att arbeta. Villkoren ska vara lika som för den svenska arbetskraften, alltså svenska lönenivåer, men om svenska kollektivavtal ska gälla är hon mer osäker på.

När det gäller EU:s utvidgning till fler medlemsländer så anser FI att det ska ställas tydliga krav på mänskliga rättigheter, press- och yttrandefrihet.

Den viktigaste frågan för FI är att i EU-parlamentet driva kravet på att det inrättas en särskild EU-kommissionär med ansvar för jämställdhetsfrågor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2014 i Norrbotten

Mer i ämnet