Foto: Frida Winter /TT

Kritik mot stängda dörrar

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot 17-åringen hölls bakom stängda dörrar. Något som tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem är kritisk till. – Han har ju själv valt uppmärksamhet när han rusade in på arenan, säger Alhem.

När rättegången inleddes kom direkt krav på att förhandling skulle hållas bakom stängda dörrar. Media och allmänhet fick lämna salen under rättens övervägande och efter en kort stund meddelade rättens ordförande att förhandlingen kommer hållas bakom stängda dörrar. Tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem är kritisk till domstolens beslut.

– Jag tycker för min del att det borde vara öppet för allmänheten, även om jag vet att det finns lagligt utrymme för att besluta om stängda dörrar med tanke på åldern, säger han.

Skyddas från offentlighet

Rätten ansåg att det var motiverat med stängda dörrar eftersom den misstänkte är ung, men Alhem tycker att det argumentet är tveksamt.

– Men i det här fallet handlar det om en person som nästan är 18 år och jag förvånas över beslutet med tanke på det synnerligen stora allmänintresset av att höra vad som sägs i förhandlingen, säger Sven-Erik Alhem.

Rätten motiverade också sitt beslut med stängda dörrar att 17-åringen skull skyddas, eftersom målet fått så stor offentlig uppmärksamhet.

– I det här fallet har han ju själv valt uppmärksamheten genom att rusa in på arenan, det borde också påverka, säger Sven-Erik Alhem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.