Foto: SVT

Kulturpengar till Österängens konsthall

Uppdaterad
Publicerad

Österängens konsthall i Jönköping får nu ekonomiskt stöd från både statliga och privata kulturaktörer.

Österängens konsthall i Jönköping får 75 000 kronor när statliga Kulturrådet har beslutat att fördela drygt 11 miljoner kronor för att få mer bild- och formkonst utanför storstäderna.

Konsthallen lyfts fram som en ny aktör och pengarna ska gå till att främja regional spridning av kvalitativ bildkonst samt konstnärlig utveckling och förnyelse, enligt Kulturrådet.

Även Postkodlotteriets Kulturstiftelse har fastnat för kulturverksamheten på Österängen. Konsthallen är ett av 14 projekt som beviljas pengar för att de skapar konst- och kulturupplevelser på oväntade platser och arbetar för att minska avståndet mellan kulturskapare och publik.

Pengarna, 200 000 kronor enligt P4 Jönköping, ska gå till att skapa konst kring vad som är ett monument. Projekt handlar om den vanliga människan och hennes berättelse och om vem som har rätt till det offentliga rummet.

Flera lokala organisationer och boende i olika åldrar på Österängen ska bjudas in till kreativa workshops med en konstnär. Det ska resultera i en stor utomhusutställning med deltagarnas fullskaliga modeller av monument. Tanken är att en av dem kan bli en permanent installation på Österängen i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.