Jönköpings tingsrätt. Foto: TT

Kvinna åtalas för våldtäkter mot barn

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinna i 40-årsåldern från Jönköping som varit misstänkt för sexuella övergrepp på barn åtalas nu av Jönköpings tingsrätt för flera våldtäkter. Kvinnan har i förhör erkänt att hon haft sexuellt umgänge med minderåriga.

Sammanlagt åtalas kvinnan för ett fall av sexuellt övergrepp mot barn och två fall av våldtäkt mot barn.

Övergreppen har skett i kvinnans lägenhet i centrala Jönköping och pågått från mitten på oktober förra året till den 26 maj i år då kvinnan greps och sedan anhölls.

Hon släpptes dock efter häktningsförhandling.

Erkände i förhör

Kvinnan erkände i förhör att hon haft sexuellt umgänge med minderåriga och åklagare Klas Lööf uppgav då för SVT Nyheter Jönköping att tingsrätten ändrat brottsrubriceringen från våldtäkt till sexuella övergrepp och sexuellt utnyttjande av barn, vilket var anledningen till att kvinnan inte häktades.

Enligt honom rörde det sig om två pojkar som blivit sexuellt utnyttjade, men kvinnan hade i förhör menat att kontakterna med dem varit ömsesidiga.

Kvinnan har varit misstänkt för våldtäkt mot båda barnen, men åklagare Jessica Andersson har valt att åtala henne för bara övergreppen mot ett av barnen.

– I det andra fallet har vi inte kunnat bevisa att hon vetat att barnet är under 15 år.

Åberopat samtal och sms

Som bevis har åklagarsidan bland annat åberopat samtal som kvinnan ringt och sms hon skickat.

Enligt åtalet har kvinnan begått gärningarna med uppsåt och hon ”hade åtminstone skälig anledning att anta att målsäganden var under 15 år”.

– Det är ju en markant ålderskillnad, så från vår sida har det aldrig varit tal om att rubricera det som något annat än våldtäkt mot barn, säger Jessica Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.