Foto: Daniel Rundqvist

Kvinna påkörd under Ironman-tävling

Uppdaterad
Publicerad

Strax innan målgång i Ironman blev en äldre kvinna påkörd av en cyklist på Östra Storgatan i Jönköping. Hon fördes i ambulans till sjukhus och enligt Region Jönköpings län har hon livshotande skador.

”Tillståndet är kritiskt och hon är inlagd för vård” skriver regionen på sin hemsida.  

En kvinna skadades allvarligt under dagens Ironman-tävling i Jönköping. Det var på Östra Storgatan vid 12.40-tiden som kvinnan blev påkörd av en av de tävlande cyklisterna, när hon skulle korsa gatan.

– Det är en cyklist under tävlingen som har kolliderat med kvinnan, säger Johan Klahr, vakthavande befäl vid polisen i Jönköping.

Även cyklisten trillade men kunde cykla vidare efter kollisionen.

Svårt skadad

Senare på eftermiddagen meddelade Region Jönköpings län på sin hemsida att den påkörda kvinnan skadats mycket allvarligt. Enligt polisen ska kvinnan transporteras vidare till universitetssjukhuset i Linköping.

Polisen utreder ärendet

Senare på eftermiddagen rapporterade polisen att man hade inlett en förundersökning som då gällde vållande till kroppskada och smitning.

Trots att det handlar om en olycka under ett tävlingslopp.

– För oss handlar det initialt om en händelse som sker i trafiken mellan två trafikanter. Sedan återstår det att se hur utredningen blir, säger Johan Klahr och fortsätter:

– Men det är vad vi har i nuläget. En person är skadad. Och eftersom cyklisten fortsatte sin tävlan kommer smitningsrubriceringen.

Smitningsmisstanke borttagen

Mannen har efter tävlingen gett sig till känna till tävlingsledningen, och misstanken om smitning avfördes senare.

Enligt ett vittne till olyckan som Aftonbladet pratat med, ska funktionärer uppmanat cyklisten att fortsätta.

– Funktionären hjälpte honom upp och sa att ”du kan inte göra mer här, så du kan cykla vidare”, säger vittnet till Aftonbladet. Något som även polisen senare kunde bekräfta.

Totalt var 2000 personer från 40 olika länder anmälda i den stora triathlontävlingen.

– När olyckan hände var eliten redan i mål, säger Christian Kirchberger, managing director för tävlingen, till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.