Rebecca Axelsson och Felicia Svensson går på Aleholmsskolan i Sävsjö. Foto: Amanda Gustafsson/SVT

Brist på behöriga lärare i länet

Uppdaterad
Publicerad

Av alla lärare i Jönköpings län som idag jobbar i grundskolan så är det ungefär en femtedel som saknar behörighet, men det varierar i kommunerna.

– Det känns jobbigt att behöva utbilda sig i fem år för att få ett jobb som någon som inte har utbildat sig kan få, säger Rebecca Axelsson.

Över hälften av lärarna som har nyanställts under det senaste läsåret i Sverige saknar pedagogisk högskoleexamen. Det innebär att andelen obehöriga lärare i skolorna fortsätter att öka. En av dom som aktivt med att locka fler behöriga lärare är Sävsjö kommun.

– Det är vår gemensamma stora utmaning. Det som glädjer mig är att vi har ett nära samarbete med universitetet i Jönköping och Linnéuniversitetet i Växjö. Vi träffar dem regelbundet där vi tillsammans försöker se hur vi kan skapa uppdragsutbildningar, på vilket sätt kan vi jobba med lärarlyftet och på vilket sätt kan vi lokalt utbilda våra egna, säger Stefan Claesson som är barn- och utbildningschef i Sävsjö kommun.

Val 2018 – #dinröst

”Framförallt brist i vissa ämnen”

– Vi har en stor efterfrågan på behörig personal som alla andra kommuner, framförallt i vissa ämnen. Det vi ser en stor brist i är svenska som andra språk, engelska och sedan behöver vi specialpedagoger och speciallärare, säger Stefan Claesson.

”Som att köra bil utan körkort”

– Man hör att det är så, men jag tycker inte att det är någonting som man märker av, säger Felicia Svensson, 18 år, som studerar på Aleholmsskolan i Sävsjö.

– Det är naturligtvis inte bra att ha lärare som inte är utbildade, det är lite som att köra bil utan körkort, däremot så finns det ju även många som har bra erfarenhet istället, och den kanske kan värderas mer än att ha behörighet, säger David Andersen, 18 år.

”Det var något som föräldrarna gjorde”

Varför tror du inte att fler söker till att bli lärare?

– Jag tror att det finns så otroligt mycket olika jobb man kan söka och annat man kan göra. Man kan åka utomlands och göra mycket annat, då är lärare en sådan grundlig grej som inte låter så spännande, det var något som föräldrarna gjorde, säger Rebecca Axelsson, 18 år.

Rebecca Axelsson har läraryrket i släkten, men vill hellre satsa på att bli egenföretagare.

– Eftersom det är sådan brist så blir det ju också att många som inte är behöriga får jobben, då känns det jätte jobbigt att behöva utbilda sig i fem år för att få ett jobb som någon som inte har utbildat sig kan få, säger Rebecca Axelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet