Lärarlönerna ökade i länet

Uppdaterad
Publicerad

Förra året ökade grundskollärarnas och gymnasielärarnas snittlön med 4,5 procent i Jönköpings län. Det är strax över riksgenomsnittet.

Det innebär att en grundskollärare i länet i november förra året i snitt tjänade 30 400 kronor och en gymnasielärare 32 900 kronor och förskollärarna som hade en ökning med 4 procent, tjänar idag i snitt 28 000 kronor.

Men trots en relativt kraftig löneökning så tjänar lärarna i länet sämre än riksgenomsnittet.

Snittökningen i riket ligger för grundskollärare på 4,2 procent vilket innebär en lön på 31 200, gymnasielärare på 3,9 procent vilket innebär en lön på 33 500 och och förskollärare 3,7 procent vilket blir en lön på 28 400.

Det visar en sammanställning som lärarförbundet gjort

Rekryteringsbehov

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand säger i en kommentar, att utvecklingen är ett steg i rätt riktning, men betonar att lärarlönerna måste öka mer än arbetsmarknadens genomsnitt under många år framöver för att kunna möta rekryteringsbehovet. 

-  Vi ser nu att löneutvecklingen går åt rätt håll efter decennier av eftersläpning, men det är ännu inte läge att pusta ut. Det går fortfarande för långsamt, fler lärargrupper och skolformer måste omfattas av de satsningar som görs och det finns huvudmän som ännu inte tar sin del av ansvaret. Lönen är fortfarande en av de främsta anledningarna till att många unga väljer bort läraryrket. Att vara lärare är ett avancerat, kvalificerat och ansvarsfullt yrke och det måste också synas i lönekuvertet, säger Johanna Jaara Åstrand.

Möta lärarbristen

Många kommuner har inför höstterminen haft svårt att rekrytera behöriga  lärare. Utbildningsdepartementet räknar, enligt lärarförbundet, med att cirka 6o 000 lärare kommer att saknas redan 2019. Samtidigt överväger, enligt Lärarförbundets undersökning, 6 av 10 lärare idag att lämna yrket och huvudskäle [ingen länktext finns]t som anförs är lönen. Enligt SCB finns idag också 38 000 utbildade lärare som har bytt yrkesbana och idag arbetar med annat.

Fotnot: Lönestatistiken visar lönerna i november 2015 och avser medlemmar i Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund inom den kommunala sektorn. Lärarlönelyftet började gälla 1 juli 2016 och är inte med i underlaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.