Hör ”Lars” berätta om varför han sökte hjälp. Foto: SVT

”Lars” fick hjälp med sitt våldsbeteende via internet

Uppdaterad
Publicerad

Jönköping var först ut i Sverige med att pröva en internetbaserad behandling mot aggressionsproblem. Nu har de första patienterna gått igenom programmet. Vi träffade en av dem som fått hjälp på detta sätt.

Vi kallar honom Lars eftersom han vill vara anonym. Han beskriver sig som en socialt välanpassad familjefar med bra jobb och ordnad tillvaro. Men där våldsbeteendet till sist blivit ett så stort problem att han tvingades söka hjälp. I Lars fall handlade det inte om slag utan om psykiskt terror.  

– I mitt fall är det inte fråga om fysiskt våld eller sexuellt våld mot en person utan mer om att jag inte kan visa mina känslor utan i stället blir aggressiv och med hårda ord, höjd röst och blickar försöker marginalisera personer i min omgivning och få dem att tystna. Jag har också slagit sönder saker inför personer.

Men tror du att du skulle kunna utöva fysiskt våld?

– Jag tror att jag har spärrar så att jag inte skulle kunna utöva fysiskt våld mot en person. Men jag har ju passerat gränser i våldsspiralen förr, och jag har tänkt tanken. Så jag vet inte.

Inte förstådd

Han säger att det är vissa situationer som utlöser våldsbeteendet.

– Det är när jag inte känner mig förstådd och när jag upplever att den andra personen inte vill förstå mig.

Hans aggressiva beteende blev inte bara ett problem för familjen utan också för arbetskamrater och vänner.

– Det har hänt att jag varit elak mot butikspersonal på jobbet och det är svårt nu efteråt att reparera ett förtroende.

Sju steg

Internetbehandlingen besår av sju olika steg där man får inblick i sin situation och hjälpmedel att bryta beteendet. Innan behandlingen startar träffar man sin terapeut. Varje person som deltar får en unik inloggning och en sms-kod vid varje tillfälle. Behandlingen varar minst ett halvår.

– De som deltar i internetbehandling är ofta personer där våldsspiralen inte gått så långt. Där vi i tid kan förändra ett beteende. Ofta är det välutbildade personer som har det bra rent socialt men där personen inte kan styra sina aggressiva känslor, säger Dan Rosenqvist, psykolog vid Alternativ till våld.

Nya grupper

Just nu pågår internetbehandling som ett projekt inom Region Jönköping i samarbete med Linköpings universitet och förhoppningen är att man ska finna nya grupper.

– Erfarenheten är att tröskeln inte är lika hög till att delta i en internetbehandling som i en vanligt terapeutbehandling, säger Dan Rosenqvist

Lars säger att han är nöjd med behandlingen.

– Det har blivit en bättre situation i familjen och också relationen med vänner och arbetskamrater har förbättrats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.