Anci Magnusson (S) från Nässjö kommun är en av de politiker som ska skriva under för att arbeta mot våld mot barn. Foto: Nässjö kommun/Bresciani TT

Löfte om arbete mot barnvåld

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna i länet, Regionen och länsstyrelsen undertecknade på onsdagen en avsiktsförklaring för att stoppa våld mot barn och unga.

Efter beslut från regeringen hölls idag ett möte där målet var ett slags kontrakt för ett mer intensivt arbete mot våldet i samhället, speciellt då våld som mot barn.

– Det kan handla om barn som utsätts för våld, blir vittne till våld eller våld mellan barn, säger Hans Reuterskiöld, pressekreterare på Barnombudsmannen, BO.

Avsiktsförklaring

Kommunrepresentanter från länets kommuner, från Regionen och länsstyrelsen samlades på länsresidenset. Tillsammans med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), Barnombudsmannen (BO) och landshövdingen diskuterades det utkast som tagits fram och senare skrevs en gemensam avsiktsförklaring under.

Regeringen har gett landets kommuner i uppdrag att stärka barnrätts- och ungdomsperspektivet. Starten för det var dagens ”barntoppmöte” i Jönköping.

– Det var uttalat redan i regeringsbeslutet att Jönköpings län skulle vara först ut. Vad jag förstår så har man redan idag kommit en bra bit med de här frågorna här i länet, säger Hans Reuterskiöld på BO.

Uppföljning och dialog

Länsstyrelsen ska följa upp avsiktsförklaringen i dialog med kommunerna och regionen. Det handlar om åtgärder i kommunerna för att lyfta frågan om våld mot barn genom bland annat kompetenshöjning.

Anci Magnusson (S) kommunalråd i Nässjö var en av kommunrepresentanterna som skrev under. Redan idag är det i Nässjö kommun så att alla beslut som fattas ska prövas mot FNs barnkonvention. Men hon ser att det finns mer att göra för att möta barn som utsätts för våld.

– Vi måste bli bättre på att se till att alla barn i förskola och skola vet vart de kan vända sig för att få hjälp och se till att det finns trygga vuxna runt barnet som inte överger ett barn som söker hjälp, säger Anci Magnusson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.