M-toppar lämnar uppdrag efter krismöte

Uppdaterad
Publicerad

Den moderata gruppledaren AnneMarie Grennhag och vice gruppledaren Ola Helt ställde sina platser till förfogande efter ett möte i går kväll. – Det har varit turbulens inom partiet länge, säger en källa.

I samband med mötet för moderaternas fullmäktigegrupp i går kväll meddelade både AnneMarie Grennhag och Ola Helt att de avgår. Peter Jutterström och Bert-Åke Näslund går nu in som interimistisk gruppledare respektive vice gruppledare.

Håkan Jansson, avgående ordförande för regionstyrelsen, som var inbjuden till mötet för att ge sin syn på den senaste tidens turbulens säger att det var ett lugnt möte. En källa säger dock till SVT Nyheter att han var där och ”läste lusen av” fullmäktigegruppen.

”Inget handgemäng”

– Jag har ju lång erfarenhet av politik och ibland är det bra att ta in någon utifrån, som säger vad man ser, säger Håkan Jansson. Men det var lugnt och stilla och det var inget handgemäng.

Både AnneMarie Grennhag och Ola Helt har varit i blåsväder den senaste tiden. Helt anklagades för att smygfotografera och håna människor på sociala medier och Grennhag fick kritik för ett mejl som hon skickat till partikollegorna där hon ville veta vem som spred uppgifter till media.

– AnneMarie och Ola valde att hoppa av, det var inget kontroversiellt med det, säger Jansson. Ingen hade några synpunkter på det.

AnneMarie Grennhag menar dock att avhoppet beror på att det finns några personer i partiet som systematiskt misskrediterar de förtroendevalda.

LÄS MER: ”Väldigt glad att kunna lämna posten”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.