Malin Ljungqvist får inte sova längre än till klockan sex. Foto: SVT

Malin har fått hjälp med sina sömnsvårigheter

Uppdaterad
Publicerad

I mars i år startade Värnamo hälsocenter som ska hjälpa personer med sömnsvårigheter utan att skriva ut sömntabletter. I stället erbjuds de motiverande samtal, avslappningsövningar, träningsprogram och sömnskola.

Malin Ljungqvist är en av cirka 80 personer som just nu går till Hälsocentret i Värnamo för att få hjälp med sina sömnsvårigheter. Ända sedan hon var liten har hon haft svårt att sova och det har påverkat hennes vardag mycket.

– Man är ju väldigt glömsk. Jag går omkring och försöker memorera saker man absolut inte får glömma. Därför brukar jag skriva listor för att orka hålla ihop det hela, säger Malin Ljungqvist.

Hälsocentret blev vändpunkten

Flera gånger har hon tänkt att göra något åt problemet men det har alltid kommit något annat emellan. Det var först när hon kom hit till Värnamo hälsocenter som hon fick den hjälpen hon behövde.

– Det blev en vändpunkt för mig. Jag har fått lära mig mycket om sömn och jag har kommit till insikt med vad jag själv kan göra för att sova, säger hon.

Får hjälp att förändra livsstilen

Värnamo Hälsocenter startade i mars i år och hit kan den som vill ha hjälp att förbättra sin vanor inom mat, motion och sömn vända sig. De erbjuds motiverande samtal, avslappningsövningar, träningsprogram och sömnskola.

– Du kan få tips och råd om hur du kan förändra ett beteende. Det kan handla om vad du ska äta eller hur du ska motionera. Vissa personer har nyligen fått sina problem och då är det viktigt förändra sitt beteende innan man hamnar i svårare sömnproblem där man tar till sömnläkemedel, säger Therese Strömberg hälsokoordinator.

Fler unga har sömnproblem

Enligt Therese Strömberg är det fler yngre som vänder sig till sjukvården i dag för att få hjälp att sova.

– Förr var det bara äldre som hade svår att sova men vi ser nu att det är fler och fler unga som har sömnsvårigheter i dag. I vissa fall är de så unga som 15 år, som berättar att de har svåra sömnproblem. Jag tror att det beror på att vi lever i ett stressat samhälle och vi är ständigt uppkopplade på nätet, säger hon.

Har ändrat sina rutiner

Malin Ljungqvist berättar att hon tvingats gör en hel del förändringar i sitt liv för att hon ska sova bättre.

– Jag får inte sova längre än till sex på morgonen. Jag har även minskat kraftigt på kaffekonsumtionen och jag läser inte på kvällarna, säger hon.

Kommer du alltid att sova bra efter att du varit här på hälsocentret?

– Nej, det tror jag inte. Jag är övertygad om att jag kommer att få jobba med min sömn hela livet. Men det känns som att jag har fått många bra verktyg nu som jag kan ta till om jag hamnar i svåra situationer, då jag sover sämre än vad jag gör just nu, säger Malin Ljungqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.