Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Lisa Lidéns uppmaning till kvinnor och utrikesfödda. Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN

IFK Värnamos Lisa Lidén är allsvenskan och superettans enda kvinnliga klubbchef

Uppdaterad
Publicerad

Få kvinnor och knappt några utrikesfödda sitter i svensk fotbolls styrande organ. Det visar en granskning av Fotbollskanalen. I IFK Värnamo finns ett undantag – Lisa Lidén är den enda kvinnliga klubbchefen inom elitfotbollen på herrsidan.

Av 723 medlemmar i 93 olika styrelser inom toppskiktet av svensk fotboll är 65 procent män och 35 procent kvinnor, varav endast två procent är utrikesfödda, enligt Fotbollskanalen. Till sajten säger Svenska Fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt att det är uppenbart att fotbollen inte jobbat tillräckligt bra med att inkludera fler i styrelserummen.

Så inkluderas fler

En nyckel för fotbollen tror IFK Värnamos Lisa Lidén är att titta bredare och vända sig till personer verksamma inom andra branscher, och utanför valberedningarnas bekantskapskrets.

– Jag själv är väl ett ganska gott exempel på det. Jag har aldrig spelat fotboll utan fick frågan på grund av styrelseerfarenhet och annan bakgrund.

Går framåt men för sakta

2021 var kvinnor i majoritet i SvFF:s styrelse, däremot var ordförande, vice ordförande och den högsta tjänstemannen män. I höstas anställde förbundet sin första kvinnliga generalsekreterare någonsin.

– Det är jättepositivt med Andrea Möllerberg som generalsekreterare. Det går år rätt håll, men det går för sakta. Man måste våga fatta modigare beslut, leta i andra branscher efter goda ledare och stötta de som kommer in, säger Lisa Lidén, som känner sig stöttad av kollegor från både IFK Värnamo och övriga parter inom svensk elitfotboll.

I klippet hör du mer om hur Lisa Lidén vill få in mer mångfald i fotbollens styrelser, och hennes uppmaning till kvinnor och utrikesfödda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.