Foto: SVT

Många frågor om hedersvåld

Uppdaterad
Publicerad

Den nationella stödlinje som myndigheter kan ringa för att få stöd av experter kring frågor om hedersvåld eller tvångsäktenskap används flitigt av länets kommuner.

Bara fyra andra län har använts sig av stödlinjen fler gånger.

-Jag tror att det beror på att Jönköpings län är ett av dom län som tagit emot väldigt många flyktingar och ensamkommande barn, säger Åsa Jonsson Sköld, funktionschef på socialkontorets avdelning för ensamkommande flyktingbarn i Jönköping.

Det nationella stödteamet, som administreras av länsstyrelsen i Östergötland, har funnits i drygt två år. Under den här tiden har teamet fått hjäpa till i nästan 700 ärenden från myndigheter runt om i landet.

Knappt nio av tio ärenden handlar om flickor eller kvinnor i samband med bland annat olika typer av våld, kränkningar, tvångsäktenskap, könsstympning eller bortförande. Gärningsmännen är oftast  föräldrar och/ eller syskon.

-Det handlar om att vara tydlig med vad har barn och unga rätt till, hur ser vår lagstiftning ut och vilka åtgärder kan man vidta, säger Juno Blom utvecklingssamordnare på Länsstyrelsen i Östergötland. Det kan vara högt och lågt som man ställer frågor kring.

Myndigheter i Jönköpings län hör till dom som anlitat stödteamet mest, 39 gånger. Bara fyra andra län hade fler.

– Jag tror att Jönköpings län är ett av dom län som har tagit emot väldigt många nyanlända och ensamkommande barn och att det är det som gjort att vi velat få hjälp  i olika ärenden, säger Åsa Jonsson Sköld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.