Mästare i fårklippning

Uppdaterad
Publicerad

Fårklippare från många länder möttes i dag på lantbruksmässan i Jönköping för att tävla om vem som är den snabbaste och skickligaste klipparen.

Knarrhult Open är namnet på den internationella tävling som genomförs på fredagen på Elmia i Jönköping. Det är en internationell tävling med fårklippare från bland annat Nya Zeeland (som brukar vara bäst i världen), Norge och Polen.

Sverige är knappast någon toppnation i sammanhanget.

– Nej vi brukar ligga på omkring fyrtionde plats i världsrankningen, säger Hans Olof Fong, Jönköping, som är tävlingsledare.

Knarrhult Open

Fredagens Knarrhult Open har fjorton deltagare och domarna som står bredvid med sina tidtagarur nöjer sig inte med att de tävlande klipper snabbt, det ska vara perfekt och skadefritt också.

Polacken Krystian Jarosz är en av de topprankade fårklipparna.

– Det här är perfekt för mig, jag gillar både att klippa och att tävla, säger han.

Han har klippt får sedan han bara var en ullsax hög. Han lärde sig konsten av sin far hemma på gården i Polen. Under de nio år han tävlat har han bland annat hunnit med ett tidigare besök på lantbruksmässan i Jönköping. Det var 2011 och då vann han hela tävlingen. Eftersom det inte finns några fårklippningstävlingar i Polen måste han söka sig utomlands för att utöva sin sport.

Gotlänning favorit

Gotlänningen Torbjörn Svensson som vunnit SM sex gånger blev etta i Knarrhult Open.

– När jag tävlar klipper jag faktiskt långsammare än när jag gör det i yrket. Om jag jobbar lugnt och avslappnat blir det färre missar, säger han.

Tvåa blev nyzeeländaren Daryl Keenan och trea polacken Krystian Jarosz.

Vid lördagens SM fick Torbjörn Svensson nöja sig med en andraplats. Etta blev Magnus Wuolo från Örebro. Båda kvalificerade sig till VM i fårklippning på Irland nästa år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.