Jordbruksverket misstänker att utländska bär säljs som svenska. Foto: SVT

Misstänkt jordgubbsfusk i Jönköping

Publicerad

Just nu genomför Jordbruksverket kontroller av jordgubbsförsäljning i Jönköping. Enligt tips säljs jordgrubbar till väldigt låga priser, vilket kan vara en indikation på fusk.

Att svenska jordgubbar säljs väldigt billigt kan betyda att de i själva verket inte alls är svenska bär och därför genomför Jordbruksverket just nu riktade kontroller i Jönköping.

– Vi har fått in en del tips och vi undersöker dem, säger Waldemar Ibron, kontrollant Jordbruksverket.

– Det kan vara så att man släppt en större mängd jordgubbar just i Jönköping, men vi får dra slutsatsen när vi vet läget.

Men det kan också röra sig om fusk?

– Ojämn prissättning kan vara en indikation på att man vill sälja något snabbt och då kan det röra sig om utländska bär.

Få fall

I år utför Jordbruksverket cirka 200 kontroller. Detsamma gjordes förra året och då hittades endast två fall där jordgubbar packats om för att säljas som svenska.

Hur går kontrollerna till?

– Vi förlitar oss på märkningen, men i tveksamma fall tar vi prov som skickas till ett laboratorium i Tyskland. Där kan det konstateras vart bären är odlade.

Hittills i år har inga bär skickats till Tyskland, men om det visar sig vara fuskmärkning i Jönköping kan det bli så.

– Ser det inte okej ut tar vi prover och skickar iväg dem. Efter tio arbetsdagar vet vi resultatet och kan gå vidare. Då får våra jurister titta på om det är tillräckligt starka bevis för eventuellt fusk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.