Foto: TT/SVT

Misstänkta för mordbranden har släppts

Uppdaterad
Publicerad

Två män anhölls under natten till måndagen misstänkta för att ha försökt tända eld på asylboendet vid Tokeryds herrgård. Männen har nu släppts och det finns inga misstankar om brott längre.

Männen som är i 35- och 45-årsåldern har medgett att de var på boendet i söndags kväll enligt kammaråklagare Anders Brokelind.

– De hade en förklaring till varför de var där. Det finns inget från den tekniska utredningen som stödjer att någon försökt tända på ett hus, säger han till SVT Nyheter Jönköping.

Tända cigarettändare inget brott

I förhör ska männen ha lämnat samma förklaring till varför de var där.

– De har befunnit sig på boende och tänt en cigarettändare, men det är inget som kan rubriceras som försök till mordbrand, säger Anders Brokelind.

Vad gjorde männen på boendet?

– De hade ett ärende dit att de ville titta på något de var intresserade av. Jag vill inte gå närmare in på vad de ville titta på.

Ifrågasätts inte

Enligt Anders Brokelind finns det ingen anledning att tvivla på männens förklaring.

– Det finns ingen anledning att ifrågasätta deras berättelse baserat på vad vittnen har sagt och vad den tekniska utredningen gett, eller rättare sagt – inte gett.

Ärendet är nu nedlagt och männen är släppta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.