Foto: SVT

Mullsjö har bäst företagsklimat i länet

Uppdaterad
Publicerad

I flera år har Habo prenumererat på förstaplatsen i länet när det gäller Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. I år är det Mullsjö som passerade Habo, men båda kommunerna tappade i ranking.

Jönköpings län har hela sju kommuner bland de 37 bästa i landet i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet 2016.

– Jag tror det beror på att för länge sedan när folk flyttade hit så var det sten överallt. Man fick jobba för att kunna bruka jorden. Att man inte kan sitta och gnälla utan att man måste ta händerna ur fickorna och jobba själv tror jag sitter i, säger Anna Gillek Dahlström, regionchef på Svenskt Näringsliv.

Mullsjö bäst i länet

Mullsjö tappade tre placeringar i rankingen jämfört med i fjol och hamnade på plats 21 i landet, men var alltså ändå bäst i länet.

– Mullsjö var för många år sedan långt ner i rankingen, men de har jobbat målmedvetet med att förbättra företagsklimatet under flera år och det har gett resultat, säger Anna Gillek Dahlström.

Habo, som varit länsetta i flera år, tappade 13 placeringar och hamnade på plats 28. Habo blev även omkörda av Gnosjö, som tappade en placering, till plats 23 på företagsklimatrankingen.

Ras för Gislaved

Gislaveds kommun rasade hela 95 placeringar och hamnade på plats 193.

– Även att jag visste att vi skulle försämra oss är jag förvånad över att tappet var så stort, säger Niclas Palmgren (M), kommunalråd med ansvar för näringslivsfrågor.

Eftersom kommunen har många kemiska industrier som kräver många tillstånd och tillsyn från kommunen har de många ärenden inom detta område. Detta påverkar enligt Niclas Palmgren rankingen negativt inom det området.

Men det är bara en liten del av förklaringen till att kommunen har rasat i Svenskt Näringslivs ranking. Enligt Anna Gillek Dahlström har hon pratat med flera företagare som tycker att de ibland blir motarbetade av kommunen.

– Men vi har inlett ett arbete med att förbättra oss. Det handlar om att handlägga ärenden effektivare och på ett så rättssäkert sätt som möjligt, säger Niclas Palmgren.

Hoppas på bättre ranking

Han tror att det kan ta ett par år innan de förändringar som kommunen nu har gjort slår igenom i Svenskt Näringslivs ranking.

– Om du ringer mig om två år och undersökningen visar samma sak då tar jag det som ett misslyckande, säger Niclas Palmgren.

Är den här rankingen som Svenskt Näringsliv gör bra?

– Tillsammans med andra undersökningar är den bra. Den ger en indikation på om man har varit fel ute i vissa sammanhang.

Bäst företagsklimat i landet enligt Svenskt Näringslivs ranking har Solna följt av Sollentuna och Nacka.

En attitydundersökning

Svenskt Näringslivs årliga ranking bygger på enkätsvar från företagare i landets 290 kommuner. Bland annat ställs frågor om kommunal service, tillgång på kompetens och kommunikationer i kommunen.

– Det är en attitydundersökning bland företagarna, säger Anna Gillek Dahlström.

Ger den en rättvisande bild av företagsklimaten i en kommun?

– Det tycker jag. Vad vi ser är att företagsklimatet har en korrelation med tillväxten. Bra företagsklimat ger också företagen i en kommun bra tillväxt.

Varför är det påfallande ofta mindre kommuner som hamnar högt i denna ranking?

– Små kommuner hamnar ofta längre ner i statistikdelen. Men på övriga delar hamnar de ofta högre och det tror jag beror på närheten mellan företagarna och beslutsfattarna i mindre kommuner, säger Anna Gillek Dahlström.

Rankinglista 2016 Jönköpings län

Mullsjö 21 -3

Gnosjö 23 -1

Habo 28 -13

Tranås 30 +8

Vaggeryd 33 +13

Värnamo 34 -2

Aneby 37 +23

Vetlanda 56 +9

Jönköping 65 -13

Sävsjö 85 +41

Eksjö 87 +1

Nässjö 118 -9

Gislaved 193 -95

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.