Foto: SVT Joel Mellin

När kommer frosten?

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit värmerekord de senaste dagarna och ingen har nog hunnit att tänka på frost. Men faktum är att frosten kan komma till länet redan i augusti och det är mycket vanligt i september.

Den 15 september hade Jönköpings flygplats Axamo 26,3 grader vilket är den högsta septembertemperaturen sedan 1947.

Dessutom är det sent i september. Vanligtvis får man de högsta temperaturerna de första dagarna i september. Målilla i södra Småland hade igår 28,3 grader vilket kan vara den högsta septembertemperaturen där hittills så sent i september. 1975 hade Målilla 28,3 grader, men det var 3 september.

Frosten ett snart faktum

Men hur avlägset det än verkar vara så säger statistiken att frosten snart är på väg till Jönköpingsområdet. I alla fall om man bor nära Axamo eller någon annan högt belägen plats.

Frost är det när temperaturen går under noll grader och medeldatumet för frostens ankomst på Axamo är 18 september.

Mycket olika i länet

Bor man istället nära Vättern, till exempel på Visingsö kan man istället räkna med att frosten först kommer runt 12 november, alltså nästan två månader senare än på Axamo. Under de sista tjugo åren har det aldrig hänt att frosten kommit tidigare än 19 oktober på Visingsö.

Inga järnnätter på öa

Järnnätter kallas de nätter i juni som är riktigt kalla, oftast med minusgrader. Ser man på de senaste tjugo åren har Visingsö aldrig haft frost i juni, utan senast 5 maj. Axamo har däremot haft fem olika år med frost i juni. Där släpper frosten sitt grepp först runt 19 maj varje år.

Hur blir det då i år? Ja, än så länge kommer i alla fall inte frosten ens till Axamo enligt prognosen. Det kommer att vara ganska varmt även andra halvan av september om än långt ifrån de temperaturer vi sett de sista dagarna. Så frosten lär nog dröja åtminstone en vecka till i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.