Foto: TT

Nästan 100 politiker har hoppat av

Publicerad

En granskning som SVT Nyheter har gjort visar att 97 politiker i Jönköpings län har hoppat av sina uppdrag den här mandatperioden. Flest som lämnar kommer från Socialdemokraterna.

Granskningen visar att närmare två av tio politiker med uppdrag i landets alla kommunfullmäktige har lämnat sina uppdrag några år efter valet.

– Avhoppen ökar, det är ett problem för demokratin, konstaterar Jan Olsson, professor i statskunskap vid Örebro universitet.

Se lokal siffror: Så många folkvalda hoppade av i din kommun

Tomma stolar

Så här långt in i mandatperioden har fler politiker hoppat av jämfört med motsvarande tidpunkt förra mandatperioden. I Jönköpings län har 97 politiker lämnat, vilket kan jämföras med 83 stycken förra perioden. Socialdemokrater står för flest avhopp, därefter kommer moderater och sverigedemokrater.

– Vi vet att avhoppen ökar över tid så det är ett problem för demokratin och i synnerhet om det fortsätter på det här viset och leder till att stolar står tomma i fullmäktige, säger Jan Olsson.

Han menar att avhoppen kan upplevas som ett svek mot enskilda väljare.

– Fortfarande röstar flest av oss på ett parti men personrösterna har blivit lite vanligare och viktigare i svensk demokrati.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.